Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kínos: ezektől az ételektől és italoktól tuti, hogy kellemetlen lesz a leheleted

default user icon
MME
A kellemetlen szájszag gyakori tünet és szerencsére a legtöbb esetben gyorsan el is múlik. Számos oka lehet, leggyakrabban az elfogyasztott ételek és italok felelősek a rossz leheletért.

A szájszag – bizonyos mértékig persze – teljesen normális, hiszen a szájüregben olyan biokémiai folyamatok mennek végbe, amelyek során különböző gázok keletkeznek. Ám az, hogy ezek az illatok mennyire kellemetlenek, sok tényezőtől függ.

A nem megfelelő szájhigiénia sajnos gyakori probléma, és kiváltója a szájszagnak, mint ahogy bizonyos ételek fogyasztása is összeköthető a kellemetlen lehelettel. Íme azok az ételek és italok, amelyeket jobb, ha egy fontos találkozó vagy randi előtt inkább mellőzöl.

Gyros

Zsíros bárányhús, aminosavakban gazdag feta sajt, hagyma, paradicsom – alapvetően a gyros minden összetevője kémiailag úgy áll össze, hogy rossz leheletet okoz. Nincs más lehetőséged, mint evés után alaposan moss fogad, és/vagy rágj cukormentes, mentolos rágógumit.

Bor

Az alkohol dehidratál, ami azt jelenti, hogy kevesebb nyál termelődik, így több baktérium marad a szájban. Ráadásul a vörösbor bevonatot hagyhat a fogakon, így a baktériumok még könnyebben rátapadnak. A rendszeres vízivás borozás közben segít hidratáltnak maradni, és eltávolítja a baktériumokat is.

Sajt

Amikor a sajtban (és más tejtermékekben) található aminosavak reakcióba lépnek a szájban lévő baktériumokkal, illékony kénvegyületek keletkeznek, amelyektől a lehelet sajnos romlott tojáshoz hasonló lehet… A laktózérzékenyek különösen nehéz helyzetben vannak: mivel szervezetükből hiányzik a laktáz, a laktózt lebontó enzim, a tejtermékek fogyasztása aminosavak felhalmozódásához vezet, és ennek eredményeként még több kénvegyület keletkezik.

Curry

Sokáig úgy vélték, hogy a curry csökkentheti a rossz leheletet, mivel olyan illóolajokat tartalmaz, amelyeket szájvízhez is használnak. Végül a Journal of Clinical Periodontology 2004-es tanulmánya megállapította, hogy ezek az olajok nem hatékonyak a rossz lehelet elleni küzdelemben. Tehát igen, a curryben lévő erős fűszerektől kellemetlen lesz a leheleted! (Minél erőteljesebb illatú egy étel, annál valószínűbb, hogy fogyasztása után rossz szagú lesz a leheletet.)

Kávé

A nyál egyik legfontosabb feladata a káros baktériumok kiöblítése a szájból. A koffein azonban lelassítja a nyáltermelést, lehetővé téve a baktériumok szaporodását, amik aztán rossz szagú leheletet okoznak. Az úgynevezett „kávés lehelet” reggel a legrosszabb, mert alvás közben is kevesebb nyál termelődik, így már eleve száraz, baktériumokkal teli a száj.

Salsa

Azt már bizonyára tudod, hogy a fokhagyma és a hagyma a rossz lehelet két fő okozója. Akkor a salsa miért ne tenné kellemetlen szagúvá a leheleted? Ne feledd, hogy a legtöbb salsa hagymát vagy fokhagymát tartalmaz, darált vagy porított formában. Már néhány harapás ebből az isteni szószból, és máris érződik a leheleteden.

Steak

A vörös húsok tele vannak fehérjével, amely aminosavakból áll. Ugyanúgy, ahogy a tejtermékek esetében, ezek az aminosavak reakcióba lépnek a szájban lévő baktériumokkal. A különbség annyi, hogy a hús több fehérjét tartalmaz, mint a tejtermékek, így még intenzívebb lesz a végbemenő folyamat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss