A kakaópor ízét, aromáját könnyen felerősítheted anélkül, hogy további extra hozzávalókat kellene hozzáadni. Mutatjuk a trükköt!
Ne gondolj semmi bonyolult dologra: egyszerűen csak adj forró folyadékot a kakaóporhoz, mielőtt a többi alapanyaggal összekevernéd. Ez a folyadék lehet olvasztott vaj, kávé, tej, víz – attól függően, hogy mi illik a recepthez. Ezzel elősegíted az ízek felszabadulását: a kakaópor tulajdonképpen új életre kel.
Hogyan csináld?
Használj olyan folyadékot, amely szerepel a recept hozzávalói között: melegítsd fel – de ne forrald! –, öntsd rá a kakaóporra, és hagyd állni néhány percig. Ezután a felhabzott kakaót add hozzá a tésztához, abban a lépésben, amikor a folyadékot írja a recept.
Milyen sütinél működik?
Alapvetően ezt a trükköt minden olyan receptnél bevetheted, amely folyadékot, olvasztott vajat ír. A kakaóporral készített brownie-k, csokitorták, muffinok például merészebb, gazdagabb ízvilágúak lesznek.
Van, amikor jobb, ha ezt a lépést kihagyod: ne próbálkozz olyan édességeknél, ahol hideg vagy szoba-hőmérsékletű vaj szerepel a hozzávalók között!
Az alábbi receptnél kipróbálhatod, hogyan működik ez a trükk!
Lisztmentes csokitorta hozzávalói:
- 20 dkg étcsokoládé
- 11 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 8 dkg cukrozatalan kakaópor
- 3 tojás
- 1 tk. vaníliaaroma
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
- Egy 24 centis tortaformát kivajazunk, és megszórjuk kakaóporral.
- Forró víz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat. Levesszük a tűzről, belekeverjük a kakaóport, néhány percig állni hagyjuk, majd mehet bele a cukor, a tojás és a vanília. Beleöntjük a formába, és 30 percig sütjük. Ha kész, 10 percig hagyjuk állni, mielőtt rácsra borítanánk.
(Borítókép: Shutterstock)