Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jókai-bableves

> 90 perc
bonyolult
költséges
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szárazbabot jól megmossuk és előző este beáztatjuk. (Fejtett bab esetén erre nincs szükség.) A csülköt kb. 1 1/2 l vízben vajpuhára főzzük.
  2. Másnap a karikára vágott gyökérzöldséget a főzőlé tetején megfagyott s arról villával leszedett zsírján megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt ízű lével. Hozzáadjuk a babérlevelet, az összezúzott fokhagymát, a kis kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. A csülöklé sótartalmától függően kevés sóval ízesítjük, és puhára főzzük.
  3. Közben a kolbászt a zsíron megsütjük, majd kivesszük, és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és a liszttel világos rántást készítünk az apróra vágott vöröshagymával. Az utolsó pillanatban meghintjük a fűszerpaprikával és aprított petrezselyemzölddel.
  4. Ha a leves a rántással felforrt, a tejföllel behabarjuk. Végül csipetkét főzünk bele, és a kolbászkarikákkal együtt felforraljuk. Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Egy kevés tejföllel díszítve kínáljuk. 

13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

ÍGY FŐZZ OLYAN BABLEVEST, MINT NAGYI - 8 TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 

11 EGYSZERŰ ÉS HÁZIAS LEVES FILLÉRES ALAPANYAGOKBÓL >>> 

Megjegyzés

A receptet Gundel Károly 1934-ben kiadott Kis magyar szakácskönyve nyomán közöljük. - MME
A levest ecettel, tárkonyecettel ki-ki utánaízesítheti. Gundel szerint a savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges ízharmóniához.

Ezek is érdekelhetnek

Friss