Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme, a 22 legjobb és legegészségesebb étel férfiak számára

default user icon
MME
Számtalan cikket olvashattatok már arról, hogy melyek azok az ételek, melyek fogyasztása kifejezetten ajánlott a nőknek, vagy melyek azok az élelmiszerek, amiket 30, 40, vagy 50 év felett erősen javasolt elhagyni. Ám a férfiakkal kapcsolatos ilyen, vagy hasonló jellegű válogatások háttérbe szorultak, amit most a következő összeállításunkkal igyekszünk orvosolni. Nézzük, mik azok az ennivalók, amelyek kifejezetten jót tesznek az erősebbik nem szervezetének, hiszen egyes tápanyagok a férfiakra és a nőkre a különbözőségek miatt esetenként máshogy hatnak.

1. Brazil dió, vagy másnéven paradió

Elég mindössze hat szemet bekapni, hiszen ennyitől annyi energiához jutunk, mintha 200 gramm sülthúst ettünk volna meg. Tehát, nem kell túlzásba vinni. A klasszikus diónkhoz hasonlóan egyébként sok, 65-70 tömegszázaléknyi zsírt és olajat tartalmaz. Egészséges, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, továbbá minimális vizet, 3-7 százaléknyi szénhidrátot, valamint 13-14 százalék fehérjetartalommal rendelkezik 10 százalék alatti rostartalommal.

2. Kávé

Pozitívabban gondolkodunk! A koffein segít a dopamin termelésében és megőrzésében, amit nem véletlenül neveznek boldogsághormonnak. Ideiglenesen feljavul tőle a látásunk. A fogyasztást követő 20 percben a mellékvese adrenalint termel, amitől kitágul a pupillánk. Segítheti a szívműködést. Egy felmérés szerint 10%-kal kevesebb esélye van a szívrohamra a kávéivóknak. Ehhez azonban el kell hagyni a mesterséges krémeket és édesítőket. Azoknál a férfiaknál, akik napi két csésze kávét isznak, 42%-kal kevesebb alkalommal fordulnak elő potenciazavarok.

3. Spenót

A leveles zöldségek kategóriájába tartozó spenót jótékony hatásának köszönhetően gyorsan elterjedt: megkönnyíti az emésztést, és ezért kapta a „gyomor seprűje” elnevezést. Az orvosok évszázadokon át nagyra becsülték, még jóval azelőtt, hogy a híres Popeye-nek köszönhetően a nagyközönség köreiben is népszerűvé vált.

4. Gránátalma

C-vitamin tartalma segít a nap ráncosító hatásának kiküszöbölésében, míg polifenoljai megkötik a szabad gyököket, és állítólag segítenek a kollagén megkötésében is, emiatt lesz tőle puha és feszes az arcbőrünk, továbbá a férfi potenciára is jótékony hatással van. A gránátalma préselt levénél sokkal jobb, ha magát a gyümölcsöt esszük, a magokkal együtt.

5. Burgonya

A burgonya népszerűségének egyik oka, hogy tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. 10 dkg nyers burgonya átlagosan 19 gr szénhidrátot, 75 gr vizet, 2 gr fehérjét, és mindössze 0,1 gr zsírt tartalmaz (természetesen az olajban sült krumplinál ez jelentősen megugrik!). A B-vitaminok közül B6-vitamint tartalmaz nagyobb mértékben (10 dkg-ban 0,295 mg), de közel 20 mg C-vitamin, kevés E- és K-vitamin is található benne. Az ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, vas, foszfor, cink és nagy mennyiségű kálium is van a burgonyában. Bár magas glikémiás indexű zöldségféleként tartják számon, rosttartalma és kíméletes elkészítési módjai alkalmassá teszik arra, hogy helye legyen a tudatos táplálkozásra figyelmet fordítók, diétázók, sportolók étrendjében is. 

6. sárgaRépa

A sárgarépa egyike a legismertebb, a legnagyobb mértékben fogyasztott zöldségeinknek, s minden élelmezési szempontból számos előnnyel rendelkezik: a sárgarépát az emberi szervezet tökéletesen tolerálja, rostjai szabályozzák a bélrendszerben lezajló tranzitot, illetve elegendő mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előállításához szükséges provitamint. A többi zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a sárgarépa jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve egyike azon élelmiszereknek, amelyek a leghatékonyabbaknak tűnnek egyes rákos megbetegedések kivédésében.

7. Lazac

A világ egyik legegészségesebb halában sok az A-vitamin és D-vitamin, megtalálható benne a B-komplex, s Omega-3 zsírsavakban igen gazdag. Ezen kívül a lazacban található kalcium, vas, foszfor, niacin és szelén is. A lazac fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke kialakulásának, illetve az agyvérzésnek kockázata. Csökkenthető vele a szervezet rossz koleszterinszintje (LDL) is. A lazac a szemre is jótékonyan hat, javítja a memóriát, a szellemi kapacitásunkat, véd az öregedés ellen. A lazacfogyasztás felgyorsítja az anyagcserét és segíti a cukor felszívódását is.

8. Lenmag

Nem csak a müzlikeverék lesz finomabb tőle! Egészben meghintheted vele a pogácsa vagy a házi kenyér tetejét, őrölve pedig a palacsinta, a piskóta vagy a lepény tésztájába is beleszórhatod. A lenmagos finomságok csökkentik a koleszterinszintet, és jót tesznek a gyomornak is. A lenmag cukorbetegséggel és cukoranyagcserével kapcsolatos kedvező hatásait több kutatás is megerősítette. 

9. Bab

A szívünkön túl az agyunk és az izmaink számára is nélkülözhetetlen fehérjéket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat nyerhet belőle a szervezetünk. Továbbá anélkül fogyasztanak, hogy akár egy pillanatra is éhesnek éreznénk magunkat. A babot lassan emészti meg a gyomrunk, ettől elnyúlik és intenzívebb lesz a telítettség érzése.

10. avokádó

Ebben az szupergyümölcsben olyan vitaminok és ásványi anyag találhatóak, mint a C-vitamin, K-vitamin, kálium, B5-, B6-, és E-vitamin. Kiváló rostforrás, ráadásul egészséges telítetlen zsírokban és antioxidánsokban is gazdag. Antioxidáns hatással bír, segíti a jobb véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Hatékonyan csökkenti a koleszterin szintjét, így csökkenti a szívbetegségek kockázatát, mindezeken túl pedig segíti a fogyást és a szem egészségének megőrzését is. Kiváló potencianövelő. 

11. Zabpehely

Erős támogatója az emésztőrendszerednek. Olyan prebiotikumokat tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek a tested egészséges működéséhez. A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre emésztetlen formában képesek eljutni a vastagbélbe, és ott segítik a jótékony hatású baktériumok szaporodását.

12. Barna rizs

A legkönnyebben emészthető gabona! A szakemberek szerint, ha semmi mást nem fogyasztanánk, mint barna rizst, akkor se lenne semmi bajunk, olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej. Remek méregtelenítő, tisztítja a beleket és eltakarítja a lerakódott salakanyagokat. Nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is segítséget nyújthat. A keringési zavarokra is jó hatással van, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják.

13. Brokkoli

A brokkoli rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a rákkal) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” növényeinknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonságot sorakoztatnak fel. A brokkoli az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. Már 20 dkg brokkoli elfogyasztása biztosítja napi C-vitamin szükségletünket! A-provitamin tartalma is jelentős (2,4 mg 100 g brokkoliban), s antioxidáns hatása miatt ezt a provitamint ma már a szakemberek nagy becsben tartják. Ráadásul a brokkoli kalóriaszegény csemege: 100 g brokkoliban mindössze 24 kalória (100 kJ) van.

14. paradicsom

A paradicsom bőven tartalmaz C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint a negatív stressz okozta szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása igazából csak hőkezelés után érvényesül, fogyasszuk gyakran házilag készített lé formájában, illetve sűrített változatban is. Arról sem feledkezzünk meg, hogy potencianövelő hatással bír ez a zöldség, amit egyéként gyümölcsként fogyasztunk, ráadásul a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

15. eper

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.  

16. Fehér tea

Erőssíti és feszesíti a bört! Ezt a fajtát a növény legfiatalabb hajtásaiból készítik, amelyek hála a polifenoltartalmuknak, kitűnő antioxidánsok. Ennek is köszönhető, hogy zöld testvérénél sokkal hatékonyabb sejtvédő.

17. Paprika

A paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin és a P-vitamin.. Többféle bioflavont tartalmaz, melyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Jelentős C-vitamin forrás, hiszen fajtától függően száz gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is található. A zöld színű fajták több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban is több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehérjét, 0,3 százaléknyi lipidet is. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.

18. Karfiol

A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. A szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is. A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, ezért segíthet a gyulladások kontrollálásában. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán. A karfiol fontos forrása a rostoknak, amelyek segítik az emésztést.

19. mandula

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk. Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, különösen az idegvégződések miatti érzésre, mint a fogfájás. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit, de a férfi potencia erőssítésében is jócskán kiveszi a szerepét. 

20. Grapefruit

Támogatja az immunrendszert, segíthet az inzulinrezisztencia és a diabétesz megelőzésében, javítja a szív egészségét, továbbá antioxidáns védelmet biztosít ez az egyébként fogyókúta-barát gyümölcs.

21. Köles

Bár a gabonák jellemzően tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a köles még így is kiemelkedik mind közül, élettani hatásai kivételesek. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat tartalmaz. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk, illetve a fluorral együtt gondoskodik az erős fogzománcról. 

Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló, emellett képes a salakanyagot kisöpörni a szervezetből. Plusz jó hír, hogy a köles gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják.

22. Áfonya

A friss gyümölcs gazdag A-, D-, C-vitaminforrás, ezenkívül vas- és ásványianyag-tartalma is jelentős. A színéből adódóan magas flavonoidtartalma révén antioxidáns hatású. Segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát, gátolja a kőképződést, méregtelenítő és vesetisztító hatású. A népi gyógyászatban a hasmenés, fogínygyulladás, húgyúti fertőzések régről ismert ellenszere. Fekete inzulinnak is hívják, mert képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.

10 ÉTEL, AMIT MINDEN NŐNEK RENDSZERESEN ENNIE KÉNE! >>> 

ÍGY ÉTKEZZ 30, 40 ÉS 50 ÉVESEN! >>> 

11 ÉTEL ÉS ITAL, AMIT TILOS FOGYASZTANOD, HA ELMÚLTÁL 30! >>> 

7 REGGELI, AMIT SOHA NE FOGYASSZ, HA ELMÚLTÁL 40 >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss