Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tisztíthatsz sóval: ezekre használhatod takarítás során

A só is olyan csodaszer a konyhában, mint a szódabikarbóna és az ecet. A sót nemcsak a főzés-sütés során, hanem bizony takarításnál is használhatjuk. Hogy pontosan mire jó? Mutatjuk!

Só mindenki otthonában megtalálható, hiszen minden főételbe kell belőle. A só nem hiányozhat persze a süteményekből sem, hiszen kiemelik az édes ízeket, és a kelt tésztákba is kell, hiszen só nélkül ízetlenek lennének. A sót azonban nemcsak sütés vagy főzés, hanem takarítás során is használhatjuk, ugyanis igazi csodaszer, ami eltünteti a foltokat, megszünteti a dugulást és a makacs lerakódásokat is eltüntetni a vasaló talpáról!

A só remek folttisztító

A szőnyegre vagy terítőre kifolyt vörösborra azonnal sót kell szórni, nem is keveset, ugyanis a só megköti a nedvességet és magába szívja majd a vörösbort. Ha a folt megszáradt a szőnyegen, akkor a rózsaszínűre vált sót porszívózd fel, majd önts a foltra egy kis vizet, majd ismét sót és hagyd állni akár egy éjszakán át. Ezt a műveletet addig ismételd, amíg a folt teljesen el nem tűnik.

A dugulást is elhárítja a só

Szórj egy nagy kanál sót az eldugult lefolyóba, önts utána szódabikarbónát, majd ecetet és hagyd dolgozni a keveréket. Amint a habzás megszűnt engedj a lefolyóba forró vizet.

A só eltünteti a kávé- és teafoltokat

Aki sokat teázik, és ugyanazt a bögrét használja, az biztosan szembesült már azzal, hogy a tea erősen megszínezi a bögrét, amit sem a gép, sem a kézi mosogatás nem képes eltüntetni. Ilyenkor kell segítségül hívni a sót! Szórj sót egy törlőruha vagy mosogatókendő nedves sarkára, nyomj rá egy kis mosogatószert és ezzel dörzsöld át a csészéket, bögréket. A művelet után a szokott módon mosogasd el a poharakat.

A só leszedi a vasaló talpáról a makacs lerakódásokat

A vasaló talpa egy idő, és persze a sok használat után elszíneződhet. A lerakódásokat azonban a só segítségével könnyel el lehet tüntetni. Melegítsd fel a vasalót és kend be valamilyen étkezési olajjal. A vasalódeszkára teríts egy olyan törölközőt, amit nem sajnálsz, szórj rá vastagon sót, majd a vasaló olajos, meleg talpát dörzsöld a sóval megszórt törölközőhöz néhány percig. Teflon bevonatú vasalónál ne használd ezt a praktikát, mert felsértheti a vasaló talpát.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss