Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gordon Ramsay így készíti a házi fokhagymakrémet – egy apró trükkel még finomabb lesz a végeredmény!

default user icon
MME
Nem kérdés, hogy Gordon Ramsay főzési tanácsait érdemes megfogadni. Most megnéztük, miért sózza meg a világhírű séf a fokhagymát, mielőtt pépesíti.

A fokhagyma nélkülözhetetlen a konyhában: csípős, mégis édes, aromás, ami rengeteg étel (húsok, saláták, szószok stb.) ízét dobja fel, teszi még finomabbá, extrává. Tele van értékes tápanyagokkal: rostokat, szelént, mangánt, valamint C- és B6-vitamint tartalmaz, valamint egy allicin nevű vegyületet, ami fantasztikusan jó gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatású. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk, hogy értékes hatóanyagiból még több hasznosuljon.

Boltban vásárolt fokhagymakrém? Semmiképp!

Gordon Ramsay YouTube-csatornáján már korábban közzétett egy olyan videót, amelyben megosztotta követőivel az 50 leghasznosabb főzési tanácsát, melyek közül az egyik a fokhagyma aprítására vonatkozik. A mesterszakács a darabolás előtt sót szóra a fokhagymára. Hogy miért? A só megkönnyíti a fokhagyma rostjainak lebomlását, így pedig elkészíthető a lehető legfinomabb fokhagymapép anélkül, hogy valamilyen speciális konyhai eszközt kellene használni.

Csak egy kés és egy csipet só

A sóval megszórt fokhagyma lágyabbá válik (mivel a só kivonja a nedvességet) és könnyebben szeletelhető. Ahhoz, hogy a már említett allicin, ami a különleges ízt adja, létrejöjjön, a fokhagymában lévő két vegyület, az alliin és az alliináz kölcsönhatása szükséges. Ez a kémiai reakció csak akkor megy végbe, ha a fokhagyma sejtjei megsérülnek, például szeleteléssel. Minél jobban lebomlik a fokhagyma, annál több allicin termelődik, és annál erősebb lesz a finom fokhagymás íz.

Ha Ramsay javaslata szerint megsózod a fokhagymát, ne feledd ennek megfelelően módosítani a receptet: valószínűleg picivel több fokhagymát kell hozzáadni, mint amennyit a recept ír, vagy csökkenteni kell az ételhez adott só mennyiségét.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss