Elkészítés: A halszeleteket leöblítem, leszárítom, sózom, enyhén borsozom, meglocsolom kb. 1 evőkanál citromlével, egy tálban letakarva a hűtőben pihentetem, ameddig az alap lé elkészül.
2 dkg zsiradékon üvegesre fonnyasztom a vöröshagymát. Beleteszem a keszegeket, a pontyfarkakat, megszórom a pirospaprika felével, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadom a zöldpaprikát, a paradicsomot, a krumplikockát. Csendesen főzöm kb. 1,5 órát, kicsit lehűtöm.
A készre főzéshez egy kisebb fazékban kb. 1 teáskanál zsírt felolvasztok, feloldom benne az őrölt paprika másik felét. Ráhelyezem a tésztaszűrőt, az egész alaplevet áttöröm (előtte a szűrőben lévő nagyobb csontokat és szálkákat kiveszem a könnyebb keverhetőség miatt, majd fakanállal kevergetve, 1-1 merőkanál lével segítve ászűröm).
Az átszűrt levet szükség szerint további vízzel hígítom, összeforralom. Beleteszem a sózott halszeleteket, utána ízesítem sóval, borssal, és gyöngyöző forrással kevergetés nélkül főzöm 15 percig.
Kb. fél órát pihentetem, majd kenyérrel, erős paprikával tálalom.