Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos olasz Carbonara recept, ahogy az olaszok csinálják

default user icon
MME
Ha Olaszország, akkor pizza, spagetti és természetesen Carbonara. Mi most utóbbit vesszük górcső alá. A Carbonara mára szerte a világon elterjedt, azonban mi maradunk a hagyományos olasz receptnél. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a tradicionális olasz Carbonara sosem tejszín felhasználásával készül. A további részleteket az alábbiakban osztjuk meg.

Carbonara, ahogy a magyarok készítik

Ha egy magyar ember konyhájában Carbonara készül, akkor az az első, hogy előkerül a sonka, a fűszerek és a tejszín. Az olaszok esetében ez egyáltalán nem így van, méghozzá olyannyira nem, hogy az előbb említettek tiltólistásnak számítanak a hagyományos Carbonara spagetti elkészítése során. Az olaszok nagyon komolyan veszik a tradicionális ételek elkészítési módját, így, ha valaki másként készíti vagy fogyasztja, akkor az durva sértésnek számít. Szerencsére a Carbonara spagetti nagyon gyorsan, mindössze 15-20 perc alatt elkészíthető.

 

A Carbonara születése

 Carbonara receptje a második világháború végén született, amikor Olaszországban Európa többi országához hasonlóan élelmiszerhiány és szegénység tombolt. A történet szerint Renato Gualandi bolognai szakácsot kérték fel, hogy az amerikai és az angol szakácsok találkozójára készítsen ebédet. A fogáshoz tojást, tejet, sajtot és szalonnát használt. Az ételnek nagy sikere volt és megszületett a Carbonara.

Carbonara, ahogy az olaszok készítik

Ideje megtudni, hogy egy ízig-vérig olasz háziasszony vagy főzni szerető férfi hogyan készíti el a hamisítatlan, tradicionális Carbonara spagettit! Ha előszeretettel tüsténkedsz a konyhában, akkor a Europe Dishes angol nyelvű gasztronómiai magazint neked találták ki!

Hozzávalók:
500 gramm spagetti tészta
4 db tojás
20 gramm parmezán sajt
20 gramm Pecorino Romano sajt
100 gramm sertés tokaszalonna

bors

Elkészítés módja:

  1. Kezd el forralni a vizet és adj hozzá sót! Amíg a víz felforr, addig hosszúkás formájúra aprítsd fel a tokaszalonnát.
  2. A tojásokat verd fel, adagold hozzá a Pecorino Romano sajtot, valamint sózd és borsozd meg.
  3. Ha felforrt a víz, akkor add hozzá a tésztát. Még egy tipp az olaszoktól: Sose törd ketté a tésztát! Az olaszok sem teszik!
  4. Egy serpenyőben pirítsd meg egy kis olívaolajon tokaszalonnát addig amíg egy kis színt kap és a zsír leolvad róla. Semmiképp ne szárítsd ki a húst. Ha kész vagy, hagyd a serpenyőben!
  5. A spagetti tészta körülbelül 7 perc alatt lesz Al Dente. Szűrd le a tésztát és a hátra maradt vízből egy merőkanállal merj a tojásokhoz, majd verd fel. A víznek köszönhetően krémesebb állagot fogsz kapni.
  6. A tésztát add a szalonnához és 1 merőkanál vizet is, körülbelül két percig főzd.
  7. A következő lépést nagyon könnyű elrontani! A tojásos-sajtos keveréket öntsd lassan a tésztára. A folyamat során alacsony hőfokot használj! Egészen addig készítsd, amíg az egész krémes állagú nem lesz.

Tovább nem szabad főzni, ellenben a tojás csomós állagú lesz és a krém sem lesz szép. Ettől függetlenül ehető lesz, de a végeredmény nem lesz tökéletes. Ahogy kész az Olasz Carbonara tálald mielőbb és a tetejét szórd meg parmezán sajttal. Bon Appetit!

Ezek is érdekelhetnek