Carbonara, ahogy a magyarok készítik
Ha egy magyar ember konyhájában Carbonara készül, akkor az az első, hogy előkerül a sonka, a fűszerek és a tejszín. Az olaszok esetében ez egyáltalán nem így van, méghozzá olyannyira nem, hogy az előbb említettek tiltólistásnak számítanak a hagyományos Carbonara spagetti elkészítése során. Az olaszok nagyon komolyan veszik a tradicionális ételek elkészítési módját, így, ha valaki másként készíti vagy fogyasztja, akkor az durva sértésnek számít. Szerencsére a Carbonara spagetti nagyon gyorsan, mindössze 15-20 perc alatt elkészíthető.
A Carbonara születése
Carbonara receptje a második világháború végén született, amikor Olaszországban Európa többi országához hasonlóan élelmiszerhiány és szegénység tombolt. A történet szerint Renato Gualandi bolognai szakácsot kérték fel, hogy az amerikai és az angol szakácsok találkozójára készítsen ebédet. A fogáshoz tojást, tejet, sajtot és szalonnát használt. Az ételnek nagy sikere volt és megszületett a Carbonara.
Carbonara, ahogy az olaszok készítik
Ideje megtudni, hogy egy ízig-vérig olasz háziasszony vagy főzni szerető férfi hogyan készíti el a hamisítatlan, tradicionális Carbonara spagettit! Ha előszeretettel tüsténkedsz a konyhában, akkor a Europe Dishes angol nyelvű gasztronómiai magazint neked találták ki!
Hozzávalók:
500 gramm spagetti tészta
4 db tojás
20 gramm parmezán sajt
20 gramm Pecorino Romano sajt
100 gramm sertés tokaszalonna
só
bors
Elkészítés módja:
- Kezd el forralni a vizet és adj hozzá sót! Amíg a víz felforr, addig hosszúkás formájúra aprítsd fel a tokaszalonnát.
- A tojásokat verd fel, adagold hozzá a Pecorino Romano sajtot, valamint sózd és borsozd meg.
- Ha felforrt a víz, akkor add hozzá a tésztát. Még egy tipp az olaszoktól: Sose törd ketté a tésztát! Az olaszok sem teszik!
- Egy serpenyőben pirítsd meg egy kis olívaolajon tokaszalonnát addig amíg egy kis színt kap és a zsír leolvad róla. Semmiképp ne szárítsd ki a húst. Ha kész vagy, hagyd a serpenyőben!
- A spagetti tészta körülbelül 7 perc alatt lesz Al Dente. Szűrd le a tésztát és a hátra maradt vízből egy merőkanállal merj a tojásokhoz, majd verd fel. A víznek köszönhetően krémesebb állagot fogsz kapni.
- A tésztát add a szalonnához és 1 merőkanál vizet is, körülbelül két percig főzd.
- A következő lépést nagyon könnyű elrontani! A tojásos-sajtos keveréket öntsd lassan a tésztára. A folyamat során alacsony hőfokot használj! Egészen addig készítsd, amíg az egész krémes állagú nem lesz.
Tovább nem szabad főzni, ellenben a tojás csomós állagú lesz és a krém sem lesz szép. Ettől függetlenül ehető lesz, de a végeredmény nem lesz tökéletes. Ahogy kész az Olasz Carbonara tálald mielőbb és a tetejét szórd meg parmezán sajttal. Bon Appetit!