Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagymásat ettél? Így szabadulj meg a kellemetlen lehelettől

default user icon
MME
A hagyma és a fokhagyma gyakori hozzávalói ételeinknek, finomak és egészségesek is, egyetlen hátrányuk, hogy a bennük lévő kénvegyületek kellemetlen leheletet okoznak, ami az emésztés folyamatakor csak fokozódik. Néhány praktikus módszerrel azonban könnyedén megszabadulhatunk a rossz lehelettől.

Kevés kényelmetlenebb helyzet van, mint amikor egy társaságban a beszélgetőpartnerből orrfacsaró szag árad, mert ebédre egy jó kis hagymás fogást választott. Bár a kellemetlenség megelőzhető azzal, ha jobban odafigyelünk, mikor mit eszünk, nem árt, ha a probléma kezelésére is van néhány trükk a tarsolyunkban. Az ebéd utáni megbeszélések megmentője lehet az alábbi néhány trükk.

 

Kézenfekvő megoldás: a fogmosás

Ha van lehetőségünk, nagy segítség lehet a fogmosás, ha elég alaposan végezzük. Ahhoz, hogy minden, a kellemetlen szagot okozó ételmaradványt és baktériumot eltávolítsunk a szájüregből, a fogainkon kívül a nyelvünket is tisztítsuk meg. Emellett a fogselyem is jó szolgálatot tehet.

Desszertnek egy alma

Kutatások szerint a friss alma (illetve a saláta- és mentalevél) fogyasztása segít elűzni a fokhagyma okozta kellemetlen szájszagot. A gyümölcsben ugyanis olyan enzimek találhatók, amelyek semlegesítik a kénes vegyületeket. Ráadásul ebéd utáni desszertnek is szuper.

 

Öblögetés szódabikarbónás vízzel

A szódabikarbóna a szájban található baktériumok ellen veszi fel a harcot, amik a kellemetlen leheletért felelhetnek. Nem véletlen, hogy fogmosáshoz is ajánlják a használatát. Két evőkanál szódabikarbónát keverjünk el egy csésze meleg vízben, és az így kapott ház szájvízzel öblögessünk, gargalizáljunk kb. fél percig.

Kávé helyett zöld tea

Az ebéd utáni koffeinadagot érdemes zöld tea formájában bevinni, ugyanis antibakteriális és szagsemlegesítő hatása segít elűzni a kellemetlen leheletet.

 

Citromos frissesség

Hatékony házi szájöblögetőt készíthetünk a citrom levéből is. Ehhez két evőkanál frissen facsart citromlét keverjünk el egy csésze vízben, és a nap folyamán két-három alkalommal öblögessünk vele. Fontos, hogy utána mindig öblítsünk sima vízzel is, hogy a bennmaradt citromsavat eltávolítsuk a szájüregből.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek