Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől lesz hosszú életű a citromfád!

default user icon
MME
Igaz, hogy a citrusfélék kedvence a mediterrán éghajlat, amit igazán meg tudunk érteni, de azért nem lehetetlen vállalkozás citromfát nevelni otthon. A következő tanácsok betartásával garantált a siker.

A citromfa gondozása nem tartozik a legegyszerűbb kertészeti feladatok közé, mégis sokan próbálkoznak vele, hiszen gyümölcse sokféleképpen felhasználható és kifejezetten kedvelt alapanyag. A lakáskultúra.hu cikkében rengeteg hasznos infót tudhatunk meg a növény megfelelő gondozásáról, valamint arról, hogy mi a teendő, ha megjelenik a legádázabb ellenség, a pajzstetű.

A tél kritikus időszak

A magyarországi teleket nem könnyű átvészelnie a citromfának. A kevés fény és az alacsony hőmérséklet egyáltalán nem kedveznek neki, ráadásul az átültetés és betelepítés is megviseli a növényt. Ám ha a kb. március elejéig tartó kritikus időszakon gond nélkül túlesik, reménykedhetünk a gazdag termésben. 

Gyenge pontok A növényen 

A kevés fény következtében a kis fa ágainak végén található hajtások megnyúlhatnak, és ez sebezhető része lesz a növénynek. A tél végén megjelenő pajzstetvek és más élősködők itt könnyedén elszaporodhatnak, amit ha nem veszünk észre időben, a növény súlyos károsodását, sőt, végső esetben pusztulását is okozhatja. 

A szappanos mosás segít 

Néhány hetente nem árt szappanozott nedves szivaccsal alaposan átmosni a citromfa leveleinek minden oldalát. A legjobb ehhez a káliszappan, mert a tetvek ki nem állhatják. A már elszaporodott élősködők eltüntetésében is segít, ráadásul ez a vegyszermentes módszer a mi szervezetünket is kíméli. 

Az élesztő jó tápanyag a citromfának

A nyári időszakban célszerű beszerezni a legközelebbi nagyobb kertészetből biotápot a fácskának. Ezenkívül alkalmanként meglocsolhatjuk a növény tövét egy kis vízben oldott élesztővel. Időnként pedig tyúktrágya-granulátummal is felturbózhatjuk a földjét. 

A teljes cikkért látogass el a lakáskultúra.hu oldalra!

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss