A fasírt az egyik legnépszerűbb magyaros fogás, amelyet ráadásul rendkívül változatos és kreatív módokon is el lehet készíteni. A klasszikus, olajban kisütött gombócok mellett létezik az egyben sült verzió, a Stefánia, amit főtt tojással és répával is meg lehet tölteni, hogy aztán a kettő ötvözetéről, a skót tojásról már ne is beszéljünk!
A fasírt azonban nemcsak húsból, hanem zöldségből is készülhet, és ha hiszed, ha nem, ha jól van fűszerezve, szinte meg sem mondani a különbséget! Sőt, egyesek szerint a zöldségekből készített fasírozottak még jobbak is! Nos, mi most mutatunk egy olyan gombafasírtot, amit be lehet illeszteni húsmentes étrendbe is, de a húsimádoknak is ízleni fog!
Így készül a remek gombafasírt petrezselymes hajdinával
Hozzávalók:
- 50 dkg barna csiperke
- 1 db nagy vöröshagyma
- 1 kis csokor petrezselyem zöldje
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szárított kakukkfű
- fél db kaliforniai paprika
- 1 db kicsi salátacukkini
- 1 db tojás
- zsemlemorzsa
- olaj vagy zsiradék
- só
- bors
A hajdinához:
- 15 dkg sötét hajdina
- 1 nagy csokor petrezselyem zöldje
- olaj vagy zsiradék
- só
Elkészítés:
- Meghámozzuk és felszeleteljük a vöröshagymát, kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Rátesszük a megtisztított, feldarabolt gombát, elkezdjük sütni, közben ízesítjük sóval, borssal, összevágott petrezselyemmel, elmorzsolt kakukkfűvel, zúzott fokhagymával. Nem sütjük teljesen a zsírjára, hagyunk rajta egy kevés folyadékot.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixgépbe kanalazzuk, pár gombnyomással összedaráljuk. Nem kell, hogy teljesen pépes legyen, szerencsésebb, ha kicsit darabos marad. Hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott paprikát és cukkinit, beledolgozzuk az egész tojást, és szükség szerint pár evőkanál zsemlemorzsával szilárdítjuk a masszát.
- Vizes kézzel nagy diónyi gombócokat formázunk, és bő zsiradékban ropogósra sütjük, sülés közben időnként forgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen barnuljon.
- Sós vízben megfőzzük az átmosott hajdinát. Közben kevés zsiradékon megfonnyasztjuk az összeaprított petrezselyem zöldjét, ide szedjük a leszűrt hajdinát. Alaposan összeforgatjuk, ha szükséges, újra sózzuk.
Recept és borítókép: Vidék íze magazin