Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Skót tojás

MME MME
90 perc
egyszerű
megfizethető
5 adag

Elkészítés

  1. Az 5 db tojást langyos vízben feltesszük főzni. A forrástól számítva 4 percig főzzük, majd áttesszük jeges vízbe. 10 perc után óvatosan meghámozzuk.
  2. A darált húst összekeverjük a szójaszósszal, a dijoni mustárral, a meghámozott és finomra vágott vörös- és fokhagymával. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd füstölt pirospaprikával is ízesítjük. Villával alaposan összekeverjük.
  3. A masszát 5 egyenlő adagra osztjuk, aztán mindegyiket egy-egy darab folpakra helyezzük, és kb. 5 mm vastagra lapítjuk. A tojásokat a közepükre tesszük, és a fólia segítségével beburkoljuk őket a fűszeres húsba. (A tetején a kezünkkel is segíthetünk, hogy a massza egyenletesen vonja be a tojást.) A befóliázott gömböket fagyasztóba tesszük 20 percre.
  4. A lehűtött gombócokat kicsomagoljuk a folpakból, és meghempergetjük a lisztben, majd a villával felvert maradék tojásban, végül a zsemlemorzsában.
  5. Egy kisebb lábasba annyi olajat öntünk, hogy majd ellepje a tojásokat. Felhevítjük közepes lángon, majd belehelyezzük a skót tojásokat kettesével. Egyszerre ne többet, hogy ne hűtsék le az olajat!
  6. Aranybarnára sütjük őket 3-4 perc alatt. Ha kiszedtük az olajból, lecsepegtetjük, és a tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük. Akkor tökéletes, ha a tojások sárgája zselésen folyik. Saláta, sült krumpli, és egy jóféle ale illik hozzá.

Nézd meg videón, hogyan készül a skót tojás!


Ezek is érdekelhetnek