Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes resztelt máj titka 8 lépésben

default user icon
MME
Pontosan tudod, milyen értékes táplálék a máj, szereted is, de otthon nem készíted, mert soha nem puhul meg? Eláruljuk, hogyan csináld a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

Így készül Lépésről lépésre a resztelt máj

1. Friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat használj. A marháé puha lesz, ha tejben áztatod egy félórát. Mondj le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvességet.

2. Tisztítsd meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsd forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.

3. Miután megmostad és szárazra törölted, vágd hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra. Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.

4. Alapnak használj minél több vöröshagymát! Felkockázva dinszteld szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja a resztelt májhoz az isteni szaftot.

5. Dobd a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsd pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.

6. A kifehéredett májat ízesítsd tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.

7. Fűszerezés után forgasd át, majd néhány perc múlva emelj ki lapáttal egy darabot, és vágd félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vedd le a tűzről, mert minél tovább sütöd, annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedd ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már lekaptad a lángról!

8. Tálald sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínálj hozzá céklát vagy más savanyúságot.

Fontos konyhai Tippek

Az idősebb májat elkészítés előtt szórd meg egyenletesen borssal, majd kend meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyd pácolódni egy napig. Finom, puha lesz, akárhogy készíted el utána.

Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikákra szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatsz. Ebben az esetben kevés vizet is önthetsz alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss