Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 szuper hatékony gyakorlat, amely támogatja a fogyást 50 felett is

default user icon
MME
50 felett nem csak ajánlott, szinte kötelező a mindennapos testmozgás. És nem csupán azért, hogy a formádat megőrizd, hanem elsősorban az egészséged érdekében. Ha még fogynál is hozzá, olyan szuper hatékony gyakorlatokat ajánlunk, amelyek hatását gyorsan láthatod magadon.

Az 50 év feletti nők egyedi kihívásokkal néznek szembe, ha fogyni szeretnének. A hormonegyensúly fenntartása mellett a legfőbb cél az anyagcsere felpörgetése. A mindennap végezhető tornagyakorlatokkal a nemkívánatos kilóktól is megszabadulhatnak, illetve az ideális testsúly megőrzése is egyszerűbb lehet.

Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan szuper hatékony gyakorlatot, amellyel a fogyás mellett a testet is látványosan formálhatjuk. Napi 30-40 perc intenzív mozgással minden izomcsoportot alaposan megdolgoztathatunk. Ezek a gyakorlatok hozzájárulnak az izomerő és a stabilitás fokozásához, növelik a pihenési időben elégetett kalóriák számát, és természetesen segíthetnek fogyni.

A gyakorlatok otthon és edzőteremben egyaránt végezhetőek, egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak, és nagyon hatékonyak. 1-2 kilós súlyzó használatával fokozható a kihívás. Kezdésként javasolt a gyakorlatonkénti 12-15 ismétlés, ami néhány hét után emelhető, vagy nagyobb súllyal nehezíthető. A tornák előtt mindig javasolt néhány perces bemelegítést végezni, a végén pedig a nyújtásról se feledkezzünk meg.

1. Saját testsúlyos guggolás

A saját testsúlyos guggolás az egyik leghatékonyabb gyakorlat az 50 feletti nőknek. Amellett, hogy erősíti a combizmokat, a csípőt, a farizmot, javítja az egyensúlyt és elősegíti a zsírégetést. Ez az összetett mozgás rendkívül hatékony.

A guggoláshoz álljunk csípőszéles terpeszben, a lábfejeket kissé kifelé fordítva. A vállakkal pici vállkört végezve egyenesítsük ki a hátat. Hajlítsuk a térdeket, mintha egy székre ülnénk le. A combok vízszintesek és párhuzamosak ebben a helyzetben. A térdek ne nyúljanak túl a lábujjakon, a teljes talp a földet nyomja. Majd álljunk fel a kiinduló helyzetbe. Végezzünk 12-15 ismétlést.

2. Plank

50 év felett kihagyhatatlan gyakorlat a plank. Bár a kitartott fekvőtámasz eleinte nagyon nehéz lehet, mégis érdemes minél többször gyakorolni, hiszen szinte minden izmot megmozgat. A core izmok erősítése mellett javítja a testtartást, sőt még a csontritkulás megelőzésében is rendkívül hatékony.

A plank helyzete fölvehető úgy is, hogy a térd a földön marad, majd miután a karral megtámasztottuk magunkat, kinyújthatjuk a lábakat. A fej a test vonalát követi, nem lóg, nem emelkedik ki. Ha megy, leereszkedhetünk alkartámaszba is. Így még nehezebb és még hatékonyabb a pozíció. Megfeszül a has, megfeszülnek a comb- és farizmok. Lélegezzünk egyenletesen. Eleinte a 10-15 másodperces kitartás is elegendő lehet, de ha megy, tartsuk ki a gyakorlatot 45-60 másodpercig. Félperces pihenőt követően ismét vegyük fel a pozíciót. Az izomerő növekedésével emelhetjük a kitartás idejét.

3. Kitörés váltott lábbal

A váltott lábbal végzett kitörések nagyszerűen megdolgoztatják és ezzel együtt formálják, erősítik a farizmokat, miközben javítják az egyensúlyt és a koordinációt. Ez a dinamikus gyakorlat elég jól megemeli a pulzust, elősegítve a kalóriaégetést.

A kitörések végrehajtásához álljunk csípőszéles terpeszbe. Lépjünk előre a jobb lábbal, ügyelve rá, hogy a térd ne előzze meg a lábujjakat. Ereszkedjünk le egészen addig, hogy a térd és a lábszár 90 fokos szöget zárjon be, a comb most is vízszintes. Majd lépjünk vissza a kiinduló helyzetbe, és a bal lábbal ismételjük a gyakorlatot. 12-15 ismétlést végezzünk mindkét lábbal folyamatosan.

4. Súlyzós karhajlítás

Az 1-2 kilós súlyzókkal végzett karhajlítások a karizmok és a vállak erősítése mellett a testtartást is javítják. 

A kiinduló helyzet ismét csípőszéles terpeszállás, a térdek enyhén és kényelmesen behajlítva. A súlyzókat leengedve a combok mellett tartjuk. Hajoljunk előre csípőből, miközben a hátunk egyenes. Emeljük fel a súlyzókat a csípők fölé, és húzzuk egymás felé a lapockákat. Engedjük vissza a súlyzókat, majd ismételjük a gyakorlatot 12-15-ször. Ne siessünk, végezzük pontosan a mozdulatokat.

5. Step vagy lépcsőzés

50 felett, ha tehetjük, lépcsőzzünk minél többet. Lift helyett használjuk a lépcsőket napközben is. A steppad kiváló megoldás az otthoni tornához, de a terasz lépcsőjén is gyakorolhatunk. Ez a gyakorlat rendkívül jól megmozgatja a lábakat, a csípőt, javítja az alsó test erejét és állóképességét. Emellett jócskán emeli a pulzusszámot, amellyel a keringési rendszernek is jót teszünk, nem mellesleg a fogyást is támogatjuk.

Steppadon lépegessünk folyamatosan váltogatva a lábakat, dinamikusan le és föl. Lépjünk fel a jobb lábbal, majd zárjuk mellé a balt, lépjünk le a ballal, majd zárjuk mellé a jobb lábat. Végezzünk mindkét lábbal legalább 12-15 ismétlést. Figyeljünk rá, hogy mindenkor teljes talppal lépjünk fel a lépcsőre, a steppadra.

Az edzést zárjuk mindig alapos nyújtással. Az izmoknak nagyon jót tesz, és az izomlázat is elkerülhetjük. Igyunk minél több tiszta ásványvizet, fogyasszunk lédús salátákat.

Ajánljuk még:

Forrás 

Ezek is érdekelhetnek