Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diétamatek: számolj, és fogyj egyszerűbben!

Sokan feltették már a kérdést az életmódváltók közül, hogy mégis mennyit szabad enniük, milyen ételeket fogyasszanak ahhoz, hogy szép lassan elinduljon náluk a súlyvesztés úgy, hogy közben még egészségesek is maradnak, és éhezni sem fognak. Emellett az is gyakori kérdés, hogyan tudják mindezt nehézségek nélkül, egyszerűen kiszámolni. Utánajártunk.

Nehéz a fogyókúra? Egy kis matekkal könnyebb lesz! A Fanny magazin segít eligazodni a kalóriák és a zsírsejtek világában!

Egy kiló fogyáshoz hány kalóriát égessek?

Ha kizárólag a számokat nézzük, akkor egy kiló zsír leadásához körülbelül 7000 kalória mínusz szükséges, mivel ennyit tartalmaz egy kiló zsír. Az azonban, hogy mennyi kalóriát égetünk el, sokban függ az anyagcserénktől, a nemünktől, súlyunktól, aktivitásunktól és persze attól, hogy milyen ételekkel visszük be a napi szükségletet.

 

Egy 168 centi magas, 80 kilós nő szervezete például körülbelül 1900 kalóriát éget el napközben, akkor is, ha csak fekszik. Ha heti fél kilót szeretne fogyni, akkor naponta csak 1300 kalóriát vihet be, amennyiben nem sportol. A kettő között lévő 600 kalória mínusz azonban nagyon sok hirtelen, egész nap éhes lesz; így pedig csak az izomból fog fogyni, ha nem sportol.

Rendszeres mozgással azonban valamivel többet ehet, hiszen ezzel a súllyal az ő szervezete fél óra közepes tempójú futással 420 kalóriát használ fel, ráadásul ezt a felesleges zsírból égeti majd el.

Szakértők ajánlása alapján a fogyókúra csak akkor lesz hosszú távon eredményes és kiegyensúlyozott, ha az étrendünkben a kalóriák mellett a tápanyag minőségére is figyelünk, és rostban, fehérjében, vitaminokban gazdag ételeket eszünk, melyekben kevés a finomított szénhidrát. Emellett a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra is figyelni kell, és a rendszeres testmozgás is lényeges – írja a Fanny Magazin. 

Mennyi édesítőszert ehetek egy nap alatt?

Az régóta tudható, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás elhízáshoz és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, valamint növeli a szívbetegségek kockázatát is. Az emberek többsége azonban nem tud lemondani erről az ízről, ezért szükség volt a pótlására. Évtizedek óta sorra jelennek meg a különféle édesítők, melyek használatát gyakran heves vita kíséri. Az azonban biztos, hogy ezeknek a készítményeknek köszönhetően a cukorbetegeknek sem kell száműzniük az életükből az édes ízeket.

 

Az édesítőszereknek két nagy csoportja van: az energiamentes édesítőszerek és a cukorpótló anyagok.

Ezek a szerek az adalékanyagok csoportjába tartoznak, használatukra világszerte szigorú előírások vonatkoznak. A rajtuk feltüntetett napi ajánlott mennyiséget érdemes figyelembe venni. Az egyik legelterjedtebb édesítő, az aszpartam esetében például ez 40 mg/kg. Ez azt jelenti, hogy egy 50 kilós felnőttnél 2000 mg az ajánlott, ami több mint 100 darab tablettának felel meg, így elég nehéz ezt a mennyiséget túllépni.

A cukorpótlók közé tartozik a fruktóz (gyümölcscukor) és az egyes cukoralkoholok, melyek növényi eredetűek. Energiatartalmuk változó, így napi adagjuk célszerű, ha nem haladja meg az 50 grammot. A cukorbetegeknek a megengedett napi szénhidrátmennyiségbe mindenképpen bele kell számolniuk. A cukoralkoholok azonban sokaknál okozhatnak emésztési problémákat, puffadást és hasmenést, ezért a 30 gramm fölötti napi mennyiség kerülendő, fruktózból pedig 25 gramm a napi limit.

Annyit ehetsz, amekkora a kezed

A legtöbben már próbálnak törekedni arra, hogy csak annyit egyenek, amennyire valóban szükségük van, és ne falják túl magukat. Már ez is segít abban, hogy elinduljon a súlycsökkenés. De mégis mekkora az a mennyiség, ami elegendő? Ezt is könnyen kiszámolhatjuk, elég ha ránézünk a kézfejünkre!
Egy elterjedt módszer szerint a saját kezünk mérete megmutatja, hogy mekkora adag a számunkra megfelelő naponta.

  • Hús: a kinyújtott tenyerünk az ujjak nélkül.
  • Szénhidrát: az ökölbe szorított kézfej mérete mutatja mennyit ehetünk szénhidrátot tartalmazó ételből, például tésztából, krumpliból, rizsből, kenyérből.
  • Vaj: a mutatóujjunk felső percrésze a napi adag.
  • Édes krémek, pl. mogyoróvaj, lekvár: a hüvelykujj a csuklótól az ujj végéig.
  • Gyümölcs: egy teljes tenyér nagysága a kinyújtott ujjakkal.
  • Magas fehérjetartalmú ételek (pl. lencse): a csukló és az ujjhegyek közti távolság.
  • Zöldség: a két tenyér összeillesztve és kinyitva (mintha egy tál lenne) adja a napi szükséges mennyiséget.
  • Sajt, és egyéb zsíros ételek: a mutató és a középső ujj egymás mellett.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek