Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Népszerű termékek tűnhetnek el a boltok polcairól egy új jogszabály miatt

default user icon
MME
Az Európai Unió új szabályokkal lép fel az erdőirtás ellen.

Az Európai Parlament nemrég elfogadta azt az új jogszabályt, mely szerint hamarosan betilthatják azon termékek árusítását, amelyeket környezetkárosítás árán hoztak létre. A gyártóknak és termesztőknek bizonyítaniuk kell majd, hogy a termékek előállítása során nem vágtak ki erdőket. Az új szabály érintheti a kávét, a pálmaolajat, a szóját, a csokoládét és a papírt is.

„Évente 10 millió hektárnyi erdő tűnik el, és ez az eszköz megállítja majd azt, hogy mi is bűnrészesek legyünk ebben. Jelenleg a boltok polcai tele vannak olyan kávéval, szójával és csokoládéval, amelyek előállítása hozzájárult az erdőirtás körülbelül 10 százalékához" – nyilatkozta az Euronewsnak az egyik képviselő.

Az új jogszabály értelmében a 2020 utáni erdőirtások során létrejött területeken termelt árukat már nem adhatják el az Európai Unióban.

A termelőknek a jövőben tájékoztatniuk kell majd az uniós hivatalokat a termelés földrajzi koordinátáiról, a szakemberek pedig ez alapján ellenőrzik a műholdfelvételeket, hogy az érintett területen történt-e erdőirtás. Ha nem felelnek meg a jogszabályoknak, akkor bírságot kaphatnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss