Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Április 22.: a Föld napja – hétköznapi tippek, amikkel te is sokat tehetsz a bolygónkért

default user icon
MME
Április 22-én szenteljük figyelmünket a környezetvédelem fontosságának. Bolygónk megóvása érdekében mi magunk is sokat tehetünk, ráadásul egészen apró cselekedetekkel is nagy változásokat érhetünk el. Összegyűjtöttünk öt, a hétköznapokban is alkalmazható tippet, amivel vigyázhatunk a Föld épségére.

Az első Föld napján, 1970. április 22-én, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Azóta a lelkes diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett, mozgalma pedig a világ szinte összes országában elterjedt. Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld napját.

Klímaváltozás, erdők pusztulása, felmelegedés, elsivatagodás, fajok tömeges kihalása – ez csak néhány olyan fogalom, amelyek felelősen gondolkodó emberként nem hagyhatnak hidegen téged sem. A Greenpeace összeállított egy 30 pontból álló listát, amit a következő 1 hónapban érdemes megtenned. Ha csak néhány sikerül, már elmondhatod, hogy elindultál egy nehéz úton, és csatlakoztál a környezetvédők népes táborához.

Nézzük, mire kell figyelned, ha szeretnél aktívan hozzájárulni ahhoz, hogy bolygónk a jövő nemzedékének is védelmező otthona lehessen!

Mondj nemet az eldobható műanyagokra!

Ha te sem csomagolod a megvásárolt élelmiszereket műanyag zacskóba, van saját kulacsod, nem kérsz szívószálat az étteremben, máris sokat tettél a műanyagválság ellen. Az egyéni szintű lépések ugyanis többet számítanak, mint gondolnád! Irány, és szerezz be egy vászonzacskót, és amit lehet, szerezz be csomagolásmentesen!

Bringázz, gyalogolj, használd a közösségi közlekedést!

Ha mindenki autóval járna, az nemcsak káoszhoz vezetne, de brutális méretű levegőszennyeződéssel is járna. Az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyede a közlekedésből származik, és ez még nem is tartalmazza a motorokat hajtó benzin és a gázolaj előállításából származó kibocsátást. A belső égésű motoros járművek növelik a városok légszennyezettségét, a szennyezett levegő károsítja az emberi egészséget, ez pedig összességében elősegíti a különböző vírusoknak való kitettséget. Ha teheted, autó helyett pattanj bringára, rövidebb távokon gyalogolj, rollerezz és persze használd a közösségi közlekedést.

Fogyassz kevesebb húst!

Az étkezéseddel is sokat tehetsz a klímaváltozás ellen: részesítsd előnyben a kisebb gazdaságokból (lehetőleg hazai, szabadon tartott állatoktól) származó húst és tejterméket, és bátran kísérletezz a növényi alapú táplálkozással. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: mondj nemet a gyorsséttermi hamburgerre, és igent egy finom zöldségfasírtra! Tudtad, hogy a nagyüzemi hús előállítása az erdőirtások egyik legfőbb okozója a világon? Az amazonasi esőerdőt elsősorban azért égetik fel, hogy a megtisztított erdőterületek helyén állatokat legeltessenek vagy takarmánynak használt szóját termesszenek.

Vezesd környezettudatosan a háztartásodat!

Kis odafigyeléssel tényleg csodákra képes az ember, és alakíthatod úgy az életedet, hogy az otthonod valóban energiahatékony legyen. Alap, hogy ne pazarold a vizet: ha fogat mosol, ne folyasd a vizet; zuhanyozz gyorsan; mosogass géppel! Használj energiatakarékos LED-fényforrásokat, energiahatékony háztartási gépeket. A fűtésre is figyelj: ha 1 fokkal csökkented a lakás hőmérsékletet, akkor mintegy 6%-kal kevesebb energiát fogsz a fűtésre fordítani. Gűjtsd szelektíven a szemetet, tájékozódj, mit hova dobj, hogy a hulladék újra legyen hasznosítva, ahelyett, hogy feleslegesen hulladéklerakóra vagy égetőbe kerül.

Csökkentsd a fogyasztásodat!

Soha, semmiből nincs elég és még jobb, legyen az ruha, műszaki cikk vagy bármilyen más használati tárgy. A társadalmi kényszer túlfogyasztásra ösztönöz, ami nyersanyag- és erőforrás-pazarlással, környezetszennyezéssel jár. A gyakorlatban ez nagyon egyszerűen működik: mielőtt új ruhadarabot vásárolnál, gondold át, hogy valóban szükséged van-e rá, vagy a régit meg tudod javítani, esetleg el tudod-e cserélni valakivel egy másik ruhadarabra. A háztartási gépeknek sem kell egyből a szemetesben végezni: nagyon sok minden igenis javítható, csak sokkal egyszerűbb egy újabbat vásárolni…

Föld napi ajánlataink:

KAKUKKFÜVES GOMBAKRÉMLEVES PIRÍTOTT GOMBÁVAL>>>

VEGÁN KÖRÖZÖTT TOFUBÓL>>> 

TAVASZI SALÁTA FŰSZERES SÜLT CSIRKEMELLEL>>> 

ALAP TÚRÓS PALACSINTA>>> 

 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek