Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyűjtöd az erdei növényeket, gombákat? Akár súlyos bírság is lehet az ára, ha nem figyelsz

default user icon
MME
A természet kincsei igazi csodaszerek. Legyen szó gyógynövényekről, gombákról vagy termésekről, az erdők és mezők ősszel is ontják magukból a finomságokat. Nem árt azonban vigyázni, mert könnyen büntetést kaphatnak a gyűjtögetők!

Ősszel is népszerűek az erdei túrák és séták, aki pedig tudja, mit kell keresni, finomságokat is találhat a kirándulás során. Beszélhetünk akár gyógynövényekről vagy gombákról, szinte minden megtalálható a természetben, de nem árt vigyázni, ugyanis nemcsak veszélyesek lehetnek egyes növények és termések, de akár komoly büntetést is összeszedhetünk!

Habár úgy tűnhet, hogy egy erdőnek vagy mezőnek nincs gazdája, ez nem igaz. Az ország erdeinek nagy százaléka állami fenntartású területen van, így azokon a gomba, a vadgyümölcs, illetve a gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül. A gyűjtés tehát szabad, ám korlátozott a mennyiség.

Mekkora a gyűjthető mennyiség?

A törvények szerint az állami erdőkben, azaz nem védett területen mindenki csak a saját szükségleteinek megfelelő mennyiséget gyűjtheti, ehhez külön engedélyre sincs szükség. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy naponta és fejenként legfeljebb 2 kilogramm gyűjthető az erdei növényekből, termésekből. Amennyiben valaki ennél is többet szeretne gyűjteni, akkor ahhoz az erdőgazdálkodó engedélyére van szüksége, azonban fontos kiemelni, hogy a gyűjtött terméseket nem szabad forgalomba hozni, piacon árusítani.

Akár 250 ezer forint is lehet a bírság

A hatóság a mennyiség átlépése, illetve a védett növények gyűjtése miatt is bírságolhat.

A védett természeti területen csak a hatóság engedélyével folytatható gyűjtés, azonban a védelem alatt álló növényeket nem szabad gyűjteni. Sőt, ezen növények károsítása esetén a törvényben meghatározott eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat – olvasható a Hello Vidék cikkében.

A védett növények eszmei értéke, így a bírság 5 ezertől 50 ezerig terjedhet, a különösen veszélyeztetett fajok esetében azonban akár 250 ezer forintos büntetést is kiszabhat a hatóság.

Mi gyűjthető szabadon?

Ősszel olyan növények és termések gyűjthetők a hazai erdőkben mint a berkenye, a som, a csipkebogyó, a fekete bodza, a galagonya, a kökény, a sós borbolya, a vadalma és a vadkörte. Ezek esetében is be kell tartani a napi, fejenkénti 2 kg-os határt.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss