Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű szilvás gombóc

90 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvákat félbevágjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy kiskanál fahéjas porcukrot a mag helyére. 
  2. A krumplit kockára vágjuk, puhára főzzük sós vízben, majd jól lecsepegtetjük, gyúródeszkára borítjuk és még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ezután megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsírt. Összegyúrjuk, és ha kell még liszt, szórunk hozzá egy keveset (csak annyit, hogy a tészta összeálljon). 
  4. Egy deszkát belisztezünk, a tésztát kettéválasztjuk. Először csak a felét nyújtjuk ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni.
  5. A kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, rátesszük a szilvát és gombóccá formáljuk. A forró vízbe rakjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük, hogy a szilva megfőjön benne.
  6. A zsemlemorzsát a zsíron világosbarnára pirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral, végül a morzsába forgatjuk a megfőtt gombócokat. 


    Még több főzött tészta >>>
     

    Krumplis finomságok >>> 

    Magyar kaják >>> 

Megjegyzés

A gombóc tésztája akkor finom, ha nagy része krumpli, tehát könnyű, nem kemény, lisztes gumi. - kovacsagi58

Ezek is érdekelhetnek

Friss