Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit egyek, hogy egészségesek legyenek a fogaim? A dietetikus válaszol!

Mit egyek, hogy egészségesek legyenek a fogaim? Erre a kérdésre adott választ Somogyi-Kovács Anita, a Mindmegette dietetikus szakértője.

Tudom, hogy elsőre talán fura kérdés, de mit tegyek/egyek, hogy megőrizzem a fogaim egészségét? Elegendő, ha kalciumban gazdag ételeket fogyasztok?

Nem, hiszen a fogak egészségéhez az alapok a legfontosabbak. Azaz az egészséges fogazat kialakítása már magzati- és csecsemőkorban elkezdődik, a megfelelő energia- és fehérjebevitel biztosításával. Szükséges továbbá a kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink-, vas-, fluorid-, D-, A-, C-, B-vitamin- és folsav-ellátottság is. A későbbiekben már inkább a fogazat megtartása a cél.

Kerüljük a cukros üdítők, az aszalt gyümölcsök, az édes kekszek rendszeres fogyasztását, a cukorkák szopogatását. Ilyenkor a szájban képződő kis mennyiségű nyál nemhogy lemosná a fogakról és ínyről a cukros, tapadós anyagot, hanem még inkább elősegítheti a fogszuvasodást. Amivel viszont segíthetünk, az a rágás. Helyezzük előtérbe a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztását.

Fontos az alapos megrágásuk is, hiszen ez serkenti a nyálelválasztást. Mivel ilyenkor az állaga hígabb lesz, a nyál ráadásul jobban is tisztít majd. A xilit- vagy xilitoltartalmú rágók rágása szintén elősegítheti a fogak védelmét.

MIÉRT HÍZUNK MEG, HA ABBAHAGYJUK A DOHÁNYZÁST? A DIETETIKUS VÁLASZOL! >>> 
MIT EGYEK, HOGY VÉGRE MEGHÍZZAK EGY KICSIT? A DIETETIKUS VÁLASZOL! >>> 
VANNAK-E ZSÍRÉGETŐ HATÁSÚ GYÓGYNÖVÉNYEK? A DIETETIKUS VÁLASZOL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss