A tésztához a liszteket, a darált mandulát és a szódabikarbónát egy tálba kimérjük. Egy külön tálba, vagy mérőedénybe, kancsóba kimérjük a mézet, a sót, beletesszük a citromhéjat és a puha zsírt. Jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a lisztes részhez. Hagyjuk egy fél órát hűtőszekrényben pihenni.
Ez alatt a megpucolt, felkockázott tököt fél liter vízzel egy lábasban tegyük fel főzni. Érdemes közepes hőmérsékleten lefedett lábasban főzni, így elég hamar elkészül és nem kell állandóan figyelni, hogy elfőtte-e a levét. Ha a tök megpuhult, egy tészta, vagy saláta szűrőbe öntjük és hagyjuk, hogy a felesleges víz kicsöpögjön belőle.
A tököt, az édesítőt, a fűszereket, a tojásokat, és a kókusztejszínt egy turmixgéppel, vagy botmixerrel szép simára turmixoljuk.
A tésztát vagy tápióka szórással kinyújtjuk, vagy egyszerűen a sütőformába nyomkodjuk. 180°C-os sütőben kb. 5 perc alatt elősütjük. Amikor a tésztának kezd színe lenni, kivesszük és még melegen megkenjük a baracklekvárral . A tésztára ráöntjük a tökturmixot, kicsit elegyengetjük.
A piténket betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180°C-ra és tovább sütjük kb. 50 percig. Amennyiben barnulni kezdene, mielőtt a közepe is szilárdulna, tegyünk a tetejére fóliát!
Amíg a pite sül, a datolyát kimagozzuk és a mézzel, és az olvasztott zsiradékkal, egy villa segítségével összenyomkodjuk. A darabolt diót hozzákeverjük és a pite tetején egyenletesen elosztjuk. A szeletelést megkönnyíti, ha a diófeltétből a pite közepére nem kerül, és a vágások vonalát is igyekszünk kihagyni. 10 percig sütjük, míg a feltét kicsit karamelizálódik. Jól kihűtjük és csak ez után szeleteljük!