A diós-sütőtökös sütemény elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 195 fokra. A megmosott tököt félbevágjuk, a magos rész eltávolítása után durvára kockázzuk, és forrásban levő kevés vízben puhára pároljuk. A leszűrt tököt botmixerrel pürésítjük, és szűrőre öntve lecsepegtetjük. Közben egy tepsit leterítünk sütőpapírral.
A lisztet nagy tálban elvegyítjük a nádcukorral, a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Egy másik tálban összekeverjük a diót, a datolyát és a fehér csokoládét.
A hideg vajat apróra kockázzuk, majd a lisztes keverékhez adjuk, és ujjbeggyel morzsalékosra dolgozzuk. Rászórjuk a diós keveréket, hozzáadunk 15 dkg tökpürét, és fakanállal összeforgatjuk.
A tésztamasszát enyhén lisztezett felületen kb. 20 cm átmérőjű, 2 cm vastag lappá nyomkodjuk, majd óvatosan átemeljük a tepsibe, és aranyszínűre sütjük 18-19 perc alatt. Cikkekre vágva, melegen tálaljuk.