Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós, mákos és gesztenyés bejgli

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (csírás búza liszt)
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája villával felverve
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • A diótöltelékhez:
  • 20 dkg őrölt dió
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kicsi reszelt alma
  • 4 dkg mazsola
  • rum
  • A máktöltelékhez:
  • 20 dkg őrölt mák
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg édes morzsa
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kicsi reszelt alma
  • 4 dkg mazsola
  • rum
  • A gesztenyetöltelékhez:
  • 25 dkg ízesített gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg édes morzsa
  • 1/2 dl főzőtejszín
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • rum
  • A kenéshez:
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. A töltelékekhez az aszalt szilvát feldaraboljuk, és a mazsolával, külön-külön edényben, beáztatjuk kb. 4-4 cl rumba.
  2. A mákos és diós töltékhez a tejet felforraljuka cukorral, félrehúzzuk, a többi belevalóval összekeverejük,lehűtjük. A gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalót belekeverjük. (A töltés előtt - ha szükséges - javítsunka töltelékek állagán a fenti hozzávalókból adagolva - fontos, hogy viszonylag nehezen kenhetők legyenek!)
  3. A tésztához a lisztben előbb a margarint, majd az élesztőt szétmorzsoljuk, a többihozzávalóval összegyúrjuk, 3 cipót formázunk, és letakarva 15 percig pihentetjük(nem lágy a tészta).
  4. Egyenként téglalap formára (kb. 29x34 cm) kinyújtjuk,kenjük a töltelékeket, a széleken kb. 1,5-2 cm-t üresen hagyunk, feltekerjük, a két szélét benyomkodjuk,és a tepsibe helyezem.
  5. A tojássárgáját pici fehérjével összekeverjük, a rudakat lekenjük vele, langyos helyen pihentetjük, amíg a tojás meg nem szárad rajta. Az idő függ a helyiség hőmérsékletétől, de kb.23-24 fokon 1,5-2 órát kell hagyni rá.
  6. Amikor a tojás megszáradt, újra lekenjüktojásfehérjével, hidegre tesszükfél órára, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Megszurkáljuk,egészen az aljáig a rudakat, sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alattkészre sütjük.
  7. A tepsiben hagyjuk kihűlni, hűvös helyen lefedve tároljukmásnap szeleteljük.

    ÍGY LESZ TÖKÉLETES A BEJGLI - 5 EGYSZERŰ LÉPÉS! >>> 

    LEVELES TÉSZTA, RÉTES, BEJGLI - ALAPTÉSZTA RECEPTEK >>> 

    CUKOR-, LISZT- ÉS TEJMENTES BEJGLI: KARÁCSONYI KLASSZIKUS PALEÓSAN! >>> 

Megjegyzés

A mákos és diós töltelékhez a cukrot emelhetjük kb. 2-3 dkg-val, én szándékosan nem csináltam édesre, kiválthatjuk mézre, nád- vagy nyírfacukorra.

A tészta láthatóan nagyon vékony a töltelék mennyiségéhez viszonyítva, ezért ügyeljünk arra, hogy az összegyúrt tészta és a töltelék ne legyen lágy!

A mákos és diós töltelékhez fele mazsolát, fele vörös áfonyát használtam.

Az ünnep előtt 3-4 nappal előbb el szoktam készíteni a bejglit, egyenként alufóliába tekerem, és hűvös helyen (10 fok körül) tárolom. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss