Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos bejgli (alaprecept)

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 1 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 40 dkg finomra darált mák
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek baracklekvár
  • 2 ek méz
  • 1 db citrom
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. A mákos bejglihez az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojást a sárgákkal és az élesztővel elkeverjük és hozzáadjuk a morzsához, és rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Míg a tésztát pihentetjük, addig elkészítjük a mákos tölteléket. A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mákot, a mazsolát, a vaníliás cukrot,  a lekvárt, a mézet és a reszelt citromhéját. Töltés előtt teljesen kihűtjük.
  3. A tésztából négy egyforma gombócot csinálunk, nem túl vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük a mákos töltelékkel és feltekerjük.
  4. A rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, húsvillával meglyuggatjuk őket, majd tojással lekenjük a tetejét. Másfél órát hagyjuk pihenni, majd újra lekenjük, és 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnána sütjük.
Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss