Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket a rostban gazdag gyümölcsöket edd, ha éppen fogyókúrázol

default user icon
MME
Általános tévhit, hogy diétában, fogyókúrában tilos gyümölcsöket enni természetes cukortartalmuk miatt. Szerencsére vannak olyan, rostokban gazdag fajták, amelyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez és segítségükkel nemcsak az édesség utáni vágyat csillapíthatod, de még a diétádat is támogatják.

A gyümölcs segíthet a fogyásban, ha az a cél. Persze nem mindegy, melyik gyümölcsről van szó. Mutatjuk a négy legjobb választást, ha a súlycsökkentés mellett fontos számodra a bélrendszer és a szív egészségének megőrzése.

Málna

Nem véletlen, hogy a lista élén egy bogyós gyümölcs áll. A málna magas rosttartalmú gyümölcs, ami ráadásul gazdag C-vitaminban, így az immunrendszert is erősíti. A rostok felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot, így hosszabb ideig érzed jóllakottnak magad. Az érett málna édes, így önmagában is finom, de keverheted turmixba, smoothie-ba, vagy feldobhatod vele a zabkását, ízesítheted a natúr joghurtot.

Füge

Szezonja van, így itt a tökéletes alkalom, hogy élvezd ezt a rostokban bővelkedő gyümölcsöt. Számos jótékony hatása mellett az emésztést is pozitív irányba befolyásolja: magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést. Finom lekvár készülhet belőle, de sajttal is remekül passzol, és salátákba is teheted.

Avokádó

Könnyen emészthető, de rendkívül sok energiát adó, zsírsavakban és fehérjékben, valamint rostokban nagyon gazdag gyümölcs.  Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását, így akár már napi egy avokádó is számottevően hozzájárulhat az emésztés és a bélflóra egészségének megőrzéséhez. Kenheted pirítósra, adhatod a reggeli tojás mellé, de a salátákat is dúsíthatod vele.

Kivi

Alacsony a kalóriatartalma, így bátran eheted, de a benne található élelmi rostok is támogatják a fogyókúrádat. Pektintartalmának köszönhetően segíti az emésztési folyamatokat, jótékonyan hat a bélrendszer egészségére. A diétádban segít csillapítani az édesség utáni vágyat, eheted önmagában vagy joghurttal, zab- vagy bármilyen kásához.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss