Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 alapszabály a tökéletes brownie-hoz

default user icon
MME
A csokoládéfüggők kedvenc süteményének sikere döntően a minőségi hozzávalókon és a sütésen múlik, de vannak kis buktatók, amiket könnyen elkerülhetsz.
1. Ne spórolj a vajjal!

A zsiradék minden ételben ízhordozó, és a vaj a brownie-nak is használ. Minél többet ír elő hozzá a recept, annál puhább lesz a tészta. Fél kilót azért nem kell beletenned!

2. Kell egy kis nádcukor

A finomítatlan barna nádcukor a feldolgozás során megőrzi természetes melasztartalmát, és gazdag, karamellás íze miatt kiváló csokoládés sütikhez. Ha a tökélyre törekszel, bioboltban vagy delikátban keress sötét muscovado cukrot. Önmagában túlságosan erőteljes az aromája, ezért elég belőle egy keveset normál kristálycukorhoz keverni.

3. Felejtsd el a tortabevonót!

A bevonót nem sütésre találták ki. Magas kakaótartalmú, legalább 70%-os étcsokoládét használj. Minél keserűbb, annál jobb. Gőz felett vagy meleg vízfürdőben olvaszd fel.

4. Ne válaszd szét a tojásokat!

Más kevert tésztákkal ellentétben nem szükséges külön felverni a fehérjéket, hiszen a brownie-nak nem kell levegősnek lennie – úgy szeretjük, ha tömény. A recept által előírt összes tojást egyben és egyszerre az olvasztott csokoládéhoz keverheted.

5. Vegyítsd el a kakaóport a liszttel!

Mindkettőnek az a rendeltetése, hogy egyben tartsa a tésztát, ezenkívül a kakaó csokoládés aromával is rendelkezik. Soha ne cukrozott, hanem keserű, lehetőleg holland kakaóport használj. Ha esetleg csomós, akkor szitálva add a liszthez.

Extra tipp

A gluténmentes diétát tartók kedvéért a gabonalisztet kiválthatod hántolt mandula lisztjével, amely pluszként diós ízzel gazdagítja a brownie-t.

6. Hagyd kihűlni az olvasztott csokit!

A sütési idő mellett ez a pont is lényeges a siker szempontjából. Várj legalább 20 percet, mert ha a meleg olvasztott csokiba kevered a tojást, menthetetlenül kemény lesz a brownie.

7. Ne keverd túl a tésztát!

A kakaós lisztet elegendő lazán a csokis keverékbe forgatni. Tényleg csupán addig keverd, amíg a liszt eltűnik a masszában. A túlkeveréstől a tészta gumiszerűvé válik.

8. Ismerd meg a sütődet!

A legjobb receptben megadott sütési időt sem veheted szentírásnak, mert minden sütő más. A brownie tetején ki kell alakulnia egy vékony rétegnek, ami megvédi a szaftos belsőt a kiszáradástól. A süti akkor jó, ha középen megnyomod az ujjaddal és azt érzed, hogy a teteje ropogós, de alatta puha. Ellenőrizheted tűpróbával is. Inkább picit korábban vedd ki a sütőből, mintsem hogy túlsüsd.

9. Türelem

Bármennyire szeretnéd, ne vesd rá magad a frissen sült brownie-ra! Szobahőmérsékleten hagyd lehűlni, majd hűvös helyen pihentesd legalább 6 órát. Ha ennek letelte után kóstolod meg, legközelebb tudni fogod, hogy megéri várakozni.

Brownie-receptek >>> 
EZ ITT KÉREM, AMERIKA! A BROWNIE >>> 
ELLENÁLLHATATLAN ÉS ELRONTHATATLAN: A BROWNIE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss