Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bográcsozás és tárcsán sütés: így készítsd el a legfinomabb ételeket

default user icon
MME
Bár a grillszezon idén egy kicsit még várat magára, de az biztos, hogy megérkezik, és akkor nem árt, ha képben vagyunk, mit, hogyan, mivel tudunk a szabadban sütni-főzni. Itthon a legnépszerűbb évszázadok óta a bográcsozás, ám az utóbbi években a tárcsázás is egyre inkább jelen van a kerti partikon. Nézzük, mik a legfontosabb alapszabályok a két merőben különböző ételkészítési technikánál.

A különböző grillező eszközök mellett hazánkban óriási népszerűségnek örvend a bográcsozás és a tárcsán sütés. De vajon mi a különbség a kettő között? Hogyan főzzünk bennük, hogy tökéletesek legyenek az ételek. Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót. Íme!

Bográcsozás 1×1

Legutóbb a kezdő grillezőknek segítettünk néhány hasznos tippel, most pedig a kezdő bográcsozók kedvéért gyűjtöttük csokorba a legfontosabb tudnivalókat és az alapszabályokat, amelyeket persze a gyakorlattal rendelkezőknek sem árt felidézni és észben tartani!

1. Milyen legyen a bogrács?

A felfelé szélesedő, ún. alföldi bográcsban mindent megfőzhetünk, amit fazékban szoktunk. Többek között slambuchoz, birkapörkölthöz is ez a legjobb. A felfelé szűkülő bajai bogrács ideális halászlé készítéséhez, mert ebben a lé kisebb felületen tud párologni, így nagyon magas hőfokon, hosszabb ideig főhet benne a hal anélkül, hogy szétesne. Az öntöttvas bográcsnak nagyon jó a hőátadó képessége és nem kényes, de vásárlás után ki kell égetni, majd minden használat után azonnal megtisztítani és zsiradékkal vékonyan bekenni, hogy ne rozsdásodjon. A rozsdamentes acél és a zománcozott vas bogrács mindenhez megfelel, ráadásul könnyen tisztán tartható. A kínálatból az utóbbinak a legkedvezőbb az ára, viszont sérülékeny a bevonata.

 

2. Tűz van, babám!

Ha megvan a megfelelő edény, neki is kezdhetünk a tűzrakásnak. Kell hozzá egy kis rutin és bizony érdemes szem előtt tartani, hogy viszonylag időigényes feladat. Tűzrakásra szélcsendes helyet válasszunk, és ne felejtsük el, hogy tűzgyújtási tilalom idején a saját kertünkben sem szabad főzőcskézni vagy sütögetni!
A láng ne érjen hozzá a bogrács aljához és ne is legyen szélesebb, máskülönben minden odaég. A legjobb az egyenletesen izzó, forró parázs, amelyen csak kevés faág tüze pislákol. El kell találni azt is, hova lógatjuk a bográcsot: a magasra akasztott edényben lassabban fő az étel, míg a tűzhöz túl közel gyakori keverés mellett is odakozmálhat.

3. Mi fő a bográcsban?

Újonc bográcsozóként egyszerű ételekkel gyakoroljunk, ne kísérletezzünk különböző főzési időket igénylő alapanyagokkal. Kezdjük a pörkölttel, gulyáslevessel, lecsóval, slambuccal vagy paprikás krumplival – ezeknél könnyen kitapasztalhatjuk, mennyi idő alatt és milyen tűz mellett fő meg a legjobban a hús, a paprika, a paradicsom, a hagyma. A hagyományos magyar ételek után ihletet meríthetünk más nemzetek paraszti konyhájából, megpróbálkozhatunk például az ír marharaguval (Irish stew) vagy mexikói babos ételekkel, például a chili con carnéval!


Kedvencünk, a tárcsa

1. Mi az a tárcsa?

A bográcshoz hasonlóan könnyen süthetünk tárcsában is, amely eredetileg boronatárcsából készült. A boronatárcsát annak idején arra használták, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. A nem egészen lapos tárcsát a mezőgazdasági kellékből gasztronómiai szakeszközzé való előrelépés során több módon is átalakítják. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Ennek megoldásaképp kaphat a tárcsa lábakat, furatokat, amelyekkel – mint egy bogrács – a tűz fölé lógatható, illetve ha a grill keretei illeszkednek a tárcsához, akkor csupán fülek kerülnek rá. Olyan boronatárcsa is kapható, amelyet több módon is használhatunk, mivel a lábait könnyűszerrel kicsavarhatjuk a tárcsa alján lévő menetből. 


2. Mit és hogyan „tárcsázzunk"?

A tárcsa formája leginkább egy enyhe ívű wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Szélein nagyon jól süthetőek a különféle húsok és szeletelt zöldségek, az enyhén lejtő tárcsa közepében összegyűlő olajban más finomságokat süthetünk, például a húshoz köretnek kínált krumplit. A grillel ellentétben a tárcsán szaftosabbra sül a hús, nem szárad ki, és nagyon jól lehet benne kisebb-nagyobb adag egytálételeket is készíteni. Kedvelt a tárcsán készített slambuc, túrós csusza vagy épp a krumplis tészta is. A tárcsában bármilyen fogást megsüthetünk bő olajban: krumplit, bundázott húsokat, fasírtot, panírozott zöldségeket, lepcsánkát vagy akár lángost is süthetünk benne! A grillvacsora végén akár a desszertet is elkészíthetjük a tárcsában: süthetünk bundázott gyümölcsöket, különféle fánkokat is, amelyet a tűz melegétől olvadt csokoládéval meglocsolva is kínálhatunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss