Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2009. ápr. 8. Sütőzacskóban sütni jó ...

... és sokkal könnyebb, mint anélkül, hiszen puhább, omlósabb lesz benne a hús és a kenyér, ráadásul még a külsejük is ropogós marad. Így hát a sütőzacskó és én nagyon jó barátságot ápolunk egymással. :-)

Első ízben Szabitól és Petrától láttam, hogy sütőzacskóban sütik a csirkecombokat. Megdöbbenve néztem, ahogy megpakolták a zacskót a befűszerezett csirkecombokkal, majd meglocsolták az egészet sörrel. Mivel nem szeretem a sört, nem voltak illúzióim afelől, hogy a hús rémes és büdös lesz, de jól nevelt ember vagyok, így illedelmesen mosolyogtam "házi praktikáik" láttán. Közben elkészültek a köretek, sajtos-almás tésztasaláta, friss zöldsaláta és egyebek, ők pedig felvágták a zacskót, és elkezdték pirítani a csirkecombokat. Nem sokkal ezután lejárt a sütési idő, és kivették a tepsit a sütőből. Mennyei illata volt (sörszag sehol), és úgy nézett ki az egész, mint a mesékben. Pirosra sültek, és látszott, hogy ropogósak, mégis belül omlósak, mint az álom. És ekkor jött a trükk. Petra megfogta az egyik csirkecomb végét, és úgy kiemelte a húsból a csontot, mint a vajból. Ennyire megpuhult... Mondanom sem kell, az íze mennyei volt...
Azóta szeretem a sütőzacskót, és a sörös húslocsolgatást. :-)))))
(Persze, ők ketten istenien sütnek-főznek, gondolhattam volna, hogy amihez nyúlnak, az mindenképpen finom lesz.)

Sütőzacskóban sült malachús

Hozzávalók: kb. 1,5 - 2 kg malachús (bőrös, beirdalt - nálunk így adja a hentes...), 3 paradicsom, 3 paprika, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 1 alma
Plusz: extra méretű sütőzacskó
Elkészítés:
1.) A beirdalt malachúst megmossuk, leitatjuk róla a vizet, majd alaposan megfűszerezzük (én flekkenfűszert szórtam rá), és betesszük a sütőzacskóba.
2.) A zöldségeket és az almát megmossuk, felkarikázzuk, és a sütőzacskóba szórjuk a hús mellé. (Kis vizet is önthetünk mellé.) A zacskó végét összecsomózzuk, és egy spéktűvel átszúrjuk. A zacskót több helyen megszurkáljuk. Kb. 3 órán át 200 fokon sütjük. Az utolsó fél órában a sütőzacskót középen kivágjuk, hogy a bőr szépen pirosra süljön. Hagymás burgonyával, rizzsel, zöld salátával kiváló.

Sütőzacskóban sült kacsa >>>

Sütőzacskóban sült tejes-vajas kenyér >>>

Aztán, ha már 2 napja esszük a sült húst, készíthetünk belőle finom, tavaszias salátát.

Húsos zöldsaláta

Hozzávalók: kb. 30 dkg sült hús csíkokra vágva, 1 jégsaláta, 3 paradicsom, 1 csomag újhagyma, 1 paprika, 4 db főtt tojás, 5 dl tejföl, 2 tk mustár, 3 ek majonéz, só, bors, pici citrom, cukor
Elkészítés:
1.) A jégsalátát, és a többi zöldséget megmossuk, felaprítjuk. (A jégsalátát elég kisebb darabokra tépkedni.)
2.) A sült húst vékony csíkokra vágjuk.
3.) A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, csónakokra vágjuk.
4.) A tejfölt összekeverjük a mustárral, majonézzel, sóval, borssal - és ízétől függően citrommal, pici cukorral ízesítjük.
5.) A zöldségeket egy mély tálba tesszük, és összekeverjük a dresszinggel. Óvatosan belekeverjük a sült húst, végül a tojásokat, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal az egész salátát.


És most jöjjön egy nagyon könnyű, de annál finomabb recept, ezt Brigitől tanultam, aki sokszor fogad nagyszámú vendégsereget, és mindig döbbenten nézem, hogy a gyerekek, a munka és a háztartás mellett hogy tud annyi finomságot sütni-főzni. Ő erre persze szerényen mindig azt mondja: egyszerű recepteket használ...:-)) Nos, én elkészítettem ezt a receptet, tényleg könnyű volt, és nagyon finom!

Brigi rakott pulykája

Hozzávalók: 10-12 szelet vékonyra klopfolt pulyka (vagy csirke)mell, 1 csomag sonka, 1 csomag szeletelt sajt, kevés liszt, 2 tojás, só, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A pulykamelleket megmossuk, lecsepegtetjük, megsózzuk, majd lisztben, tojásban megforgatjuk, és egy kicsit megolajozott jénaiba tesszük.
2.) Amint letettük az első réteg húst, szépen végigrakjuk a tetejét sonka- majd sajtszeletekkel. Aztán újabb réteg hús, majd sonka és sajt következik. Végül sajttal zárjuk a sort. Lefedjük a jénait, és kb. 1 óra alatt, 200 fokon megsütjük az egészet. Az utolsó 15 percben vegyük le a fedőt a jénai tetejéről, hogy szépen megpiruljon a sajt a hús tetején.


Az alábbi tortát a hétvégén Ká anyukája, Éva készítette el nekünk, és annyira ízlett mindkettőnknek, hogy ma megkértem, küldje el a receptet e-mailben. :-)

Éva túrótortája

Hozzávalók: 4 dl tej, 25 dkg túró, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 10 dkg kicsit megolvasztott vaj, 3 teáskanál étkezési zselatin, 25 dkg (fagyasztott) gyümölcs, babapiskóta
Elkészítés:
1.) A túrót 1 dl tejjel és a vaníliás cukorral összeturmixoljuk egy tálban.
2.) Egy másik tálban habosra keverjük a 10 dkg porcukrot és vajat.
3.) Ezután a túrót, a vajat és még 1 dl tejet összekeverjük.
4.) 2 dl tejben feloldjuk a 3 teáskanál zselatint, felfőzzük (forralni tilos!), és amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük az elkészített túróhoz.
5.) Rétegesen formába rakjuk: túró, gyümölcs, túró, és a tetejére babapiskótát (összetördelve). Lezárjuk (lefóliázzuk) a formát, 4-5 órára a hűtőbe rakjuk, hogy jól megdermedjen. Tálalás előtt kiborítjuk az egészet egy tálra. Díszíteni lehet gyümölccsel és tejszínhabbal egyaránt.

A következő sütemény  egy százéves recept, és bár a mai társaihoz képest egyszerűnek tűnhet, annál jobb. Legalábbis mi nagyon szeretjük. Az dédnagymamámtól, Szentléleky Böskétől származik, aki akkoriban Kassán lakott a felmenőimmel együtt. Azt hiszem, örülne, ha látná, hogy a receptje még ma is közkézen forog, és egész biztosan a legkisebb ükunokája, Dorka is meg fogja tanulni, majd, ha nagy lesz. :-)

Dédnagymama Diós lepénye

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 14 dkg vaj, 1 dkg élesztő tejjel, 6 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg dió
Elkészítés:
1.) A lisztet összegyúrjuk a vajjal és az élesztős tejjel, 2 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk.
2.) Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3.) A tölteléket elkészítjük: 6 tojássárgáját, 20 dkg porcukrot és 20 dkg diót összekeverjük 6 tojás habjával,
4.) A tölteléket rásimítjuk a tepsibe tett lapra, majd lefedjük a másik lappal, és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 180-200 fokon 15-20 perc.

A naplóbejegyzést Ká tavaszi fotóival zárom, amelyeket ma reggel készített a kertben...




Ezek is érdekelhetnek