Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vegyük komolyan a gyerekülés használatát!

Az autós gyermekbiztonsági rendszerek – azaz a babahordozó, a gyerekülés és az ülésmagasító – jelentőségét sosem lehet eléggé kihangsúlyozni. Sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik hitetlenkedve bagatellizálják el ezt a kérdést. Pedig a szomorú valóság mögött kirívó statisztikai adatok húzódnak meg, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a számok sosem hazudnak.

Mit tehetünk a gyermekek biztonsága érdekében?

A Közlekedésbiztonság adatai szerint a 2019-es esztendőben 52 gyermek szerzett komoly sérülést az utakon, míg heten meg is haltak közlekedési baleset során. A körültekintő és felelősségteljes vezetés mellett, a megfelelő gyerekülés alkalmazása a legtöbb, amit tehet egy szülő a kockázati tényezők redukálásáért. Az egyszerűbb választás érdekében a gyártók külön csoportokra osztják termékeiket, szem előtt tartva a gyerekek testi adottságait (testsúly és magasság).

Fókuszban a legkisebbek gyerekülései

A 0 (0-10 kg) és a 0+ (0-13 kg) csoportokba sorolandó gyermekek a hagyományos babahordozóban vannak a legnagyobb biztonságban. Ráadásul ezek a csöppségek még nem képesek az önálló ülésre, de az eszköz kialakításának köszönhetően a gyermek gerince nem terhelődik, így kényelmesen utazhat a család többi tagjával. Az ilyen modelleket kizárólag menetiránynak háttal köthetjük be és ha lehet, törekedjünk az autónk hátsó ülését használni erre a célra – mondanunk sem kell, kikapcsolt légzsák kíséretében.

Miután kinőttük a hordozót

Amennyiben a gyerek már kényelmetlenül érzi magát a babahordozóban és már önállóan is képes ülni, eljött a gyerekülés megvásárlásának az ideje. Itt már három különböző típussal is találkozhatunk a gyermek súlyától függően. Ezek a biztonságos és rendkívül komfortos ülések már menetiránnyal szembe néznek, így a lurkó is garantáltan jobban élvezi majd az utazást. Jóllehet, a gyerekülések a legkorszerűbb technikákkal készültek, mit sem érnek, ha helytelenül vannak rögzítve. Szenteljünk tehát kiemelt figyelmet az adott használati útmutatóra a tragédia elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

Friss