A házi tésztához alaposan összegyúrjuk a lisztet a tojással, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtjuk. (Széles vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélű metéltet készíthetünk.)
A recepthez először elkészítjük a rétestésztát. A lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a tojást (a maradék tojást félretesszük). A meleg vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, és az egészet összegyúrjuk (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet). Jól kidolgozzuk, hogy egy ruganyos, fényes, hólyagos tésztát kapjuk. Ezután beolajozzuk a felületét és fél óráig langyos helyen pihentetjük.
A túrótöltelékhez először készítünk egy sűrű vaníliapudingot: ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát és a keményítőt, majd habverővel, jó alaposan fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Közben, egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Amikor lobogva forr, kifőzzük benne a cérnametéltet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hűtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a búzadarát, és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt, a lecsepegtetett tésztát és az előzőleg leforrázott, majd lecsepegtetett mazsolát is óvatosan hozzákeverjük.
A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük. Miután kissé megszikkadt, egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljának a segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából. (A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belőle.)
A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon kevés zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, és mindegyik közé kevés zsírt kenünk és pici zsemlemorzsát szórunk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval. Óvatosan a túróhoz keverjük, és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az előkészített tésztára. Majd a maradék tésztalapokat szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, és a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és kevés zsemlemorzsát szórunk.
A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon, kb. 45-50 prec alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Miután megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy minden alkotóeleme házi készítésű. Hagyományos módon készült házi túróból, házi vaníliapudinggal, gyúrt tésztával, és természetesen, kézzel húzott rétestésztával. Belül puha, remegős és krémes túrótöltelékkel, a tetején pedig ropogósra sült réteslapokkal.
A házilag gyúrt finom-/cérnametélt nem most készült. Általában egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam őket. Ilyenkor egy napot rászánok, és egész nap tésztát gyártok. - veruss74