Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ünnepi borkrémleves sonkagombóccal

MME MME
60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A sonkagombóchoz:
  • 15 dkg toast kenyér
  • 15 dkg sonka
  • 2 szál újhagyma
  • 4 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • 2 cl tej
  • 6 dkg liszt
  • A leveshez:
  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg póréhagyma (fehér része)
  • 3 dl rizling vagy más száraz fehérbor
  • 4 dl alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál keményítő
  • A betéthez:
  • 10 dkg cékla
  • 10 dkg jégcsapretek
  • 8 vékony szelet sonka

Elkészítés

Elkészítés: A gombóchoz felkockázzuk apróra a sonkát és a kenyeret, finomra vágjuk a petrezselymet és a zöldhagymát. A tojást felütjük, hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat, majd a kenyeret, a sonkát és a zöldfűszereket, homogén masszává keverjük, végül belekeverjük a lisztet. Félretesszük pihenni.

A leveshez a pórét felkarikázzuk, vajon megdinszteljük, hozzáöntjük a bort és az alaplét, felforraljuk, 10-15 percig lassan főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A jégcsapretket és a céklát megtisztítjuk, felkarikázzuk, ha mutatósra szeretnék, kiszúróformával alakzatokat is szúrhatunk a szeletekből, külön sós vízben megfőzzük. A szeletelt sonkát serpenyőben, nagyon alacsony hőmérsékleten ropogósra sütjük.

A sonkás masszából kis gombócokat formázunk, és forró vízben megfőzzök, majd leszűrjük.

Tálaláskor a gombócokra merjük a levest, a főtt céklával és retekkel, valamint a sonkachips-szel díszítjük.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss