Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyírségi gombócleves gazdagon

60 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 50 dkg borjúlapocka /de készíthetjük sertésből, csirke- vagy pulykahúsból is/
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 zellergumó vagy zeller zöld
  • petrezselyemzöld
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál finomliszt
  • ételízesítő
  • őrölt fehérbors
  • A gombóchoz:
  • 30 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • petrezselyemzöld

Elkészítés

Elkészítés: A húst, a gombát és a zöldségeket kockára, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát megfőzzük, kihűtjük.

A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket is, és felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, fehérborssal, ételízesítővel.

Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sót, a petrezselyemzöldet, és összedolgozzuk.

Ha a hús megpuhult, vizes kézzel kis gombócokat formázunk a krumplis masszából, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ha a gombóc is megpuhult /kb. 8-10 perc/, liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, beleöntjük a citrom levét. Tovább forralni már nem kell!

Megjegyzés

Aki szereti, csipetnyi tárkonyt is tehet bele. - kautz1009

Ezek is érdekelhetnek

Friss