Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 tuti módszer, hogy tiszta és illatos legyen a mosogató

default user icon
MME
Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor rossz szagú a mosogató. A zsíros ételmaradékok „illata” egy idő után akár az egész lakásban érezhető, így muszáj tenni ellene. Mutatunk néhány olyan trükköt, amivel megszüntethető és megelőzhető a bűz.

A mosogató elméletileg tiszta – elvégre ott mosogatunk. Ennek ellenére a zsíros ételmaradékok összegyűlhetnek, megtelepedhetnek a mosogató oldalán, alján és a lefolyóban is. Íme, néhány bevált módszer, ha tiszta és jó illatú mosogatót szeretnénk!

1. Használjunk szódabikarbónát

Igen, igen, a jó öreg szódabikarbóna erre is jó. Mosogatás után egyszerűen szórjuk a fehér csodaszert az üres mosogatóba vagy esetleg egy vizes rongyra. Súroljuk át a mosogatót és a csaptelepet is: tisztít, és semlegesíti a szagokat. Mindössze 2-3 percet vesz igénybe, de ha naponta megtesszük, megakadályozzuk a kellemetlen szagok kialakulását.

2. Készítsünk házi tisztítószert

Egyenlő arányban keverjünk össze fehér ecetet és vizet, és adjunk hozzá 20-30 cseppet kedvenc illóolajunkból. (A borsmenta, a rozmaring, a fahéj és a citrusok jó választás, mert friss, üde illatuk jól illik a konyhába.) A keveréket tegyük fújós flakonba, permetezzük körbe a mosogatót, hagyjuk állni 5 percig, majd egy nedves ronggyal töröljük le. Ezzel a tisztítószerrel a konyhapultot és a hűtőt is tisztíthatjuk.

3. Dobjuk ki a szivacsokat

A mosogatószivacs melegágya a baktériumoknak, ráadásul egy idő után nagyon rossz szagot is áraszt. A szivacs helyett használjunk pamutrongyokat, amelyeket mosógépben rendszeresen ki tudunk mosni.

4. Elő a jéggel!

Ha a mosogató hulladékdaráló funkciós, 10-12 darab jeget dobjunk a lefolyóba, csepegtessünk rá 10 csepp illóolajat és indítsuk el! Utána néhány másodpercig folyassunk forró vizet rá – csak a jó illat marad!

5. Használjuk a citrusok erejét

Egy félbevágott citromra szórjuk szódabikarbónát, és dörzsöljük át vele a mosogatót. A természetes citromsav eltávolítja az ételmaradékokat és a zsírfoltokat, és felfrissíti az egész mosogatót.

6. Ne hagyjunk piszkos edényeket a mosogatóban

Ha nincs mosogatógépünk, hajlamosak vagyunk a koszos edényeket a mosogatóba pakolni és otthagyni. Az ételdarabok a levegőn elkezdenek rothadni, és bizony a szag egyre csak terjed… A legjobb, ha bedugjuk a lefolyót, feltöltjük mosogatószeres forró vízzel a mosogatót és abban hagyjuk állni az edényeket addig, amíg elmosogatunk. Mosogatás után viszont mindenképpen tisztítsuk ki a mosogatót!

7. Ne öntsünk zsiradékot a mosogatóba

A főzés során használd zsiradékok kellemetlen szagúak lehetnek. A lefolyóba önteni nem jó ötlet: eltömítheti, károsíthatja a csöveket. Hagyjuk kihűlni, tegyük az erre a célra fenntartott edénybe és adjuk le a használt olajat!

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek