Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Békebeli tejfölös sonkaleves, hogy a sonka főzőleve se vesszen kárba

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, ám nemcsak a hús ér kincset, hanem a lé is, amiben főtt. Nehogy kiöntsd, hanem készíts belőle mennyei, a békebeli ízeket felidéző sonkalevest. Mutatjuk a receptet.

A sonka önmagában, friss kenyérrel, majonézes tormával, hónapos retekkel, újhagymával és persze az elmaradhatatlan főtt tojással fenséges étel húsvétkor. Tökéletes reggelire, ebédre és vacsorára is. A legfinomabb a házilag főtt, füstölt sonka, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Az alapanyagokat csak össze kell dobni egy fazékba, majd jó két-három órán át takarékon főzni, amíg a hús meg nem puhul. Az így készült sonka mennyei, de zseniális a lé is, ami utána megmarad, hiszen átveszi a sonka sós-füstös ízét, meg a fűszerek aromáját.

Kincset ér a sonkalé, amit ne önts ki, hanem használj fel. Hogy mire? Például készíts belőle tejfölös sonkalevest. Mutatjuk a Vidék íze békebeli receptjét.

Így készül a tejfölös sonkaleves a sonka főzőlevéből

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 cikk zeller
  • 40 dkg füstölt sonka
  • 1-2 liter sonka főzőlé
  • őrölt pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • zsiradék

Elkészítés:

  • Kevés zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, pici vizet adunk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk.
  • Ha már kész, lehúzzuk a tűzhelyről, meghintjük őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a megtisztított, feldarabolt leveszöldségeket, öntünk rá egy liter sonkalevet, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg meg nem puhul a sonka meg a zöldségek.
  • Ha nagyon sós a sonkalé, akkor vízzel hígítjuk (ha nem, akkor mehet bele még sonkalé), felforraljuk. Kevés hideg vízben csomómentesre keverjük az evőkanálnyi lisztet, hozzákeverjük a tejfölt, és besűrítjük vele a levest.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss