Előkészítjük az alapanyagokat. A paradicsomok végét x alakban bevágjuk, forrásban lévő vízbe rakjuk 1-2 percre, majd szűrőkanál segítségével áttesszük jéghideg vízbe, ezután meghámozzuk, félbevágjuk, ha szükséges, kivágjuk a csumáját, és rusztikus darabokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ezt is nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymát szintén meghámozzuk, félbevágjuk.
Elővesszük a turmixgépet, és ebbe halmozzuk az előkészített hozzávalókat, a paradicsomot, az uborkát, a paprikát, és a hagymákat. Ízesítjük citromlével, és az ecettel, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vizet, majd a tetejére tépkedjük a kenyérszeletet. Ha mindent beleraktunk, lefedjük a turmixgépet, és 5-6 percig erős fokozaton homogénre turmixoljuk a hozzávalókat.
Az elkészült levest akár le is szűrhetjük, vagy hagyhatjuk ebben az állapotában is. Hűtőbe rakjuk 4-5 órára, majd hidegen szervírozzuk.
Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, dolgozzunk hideg zöldségekkel, vagy turmixolás előtt adhatunk jégkockát is az alapanyagokhoz.
Ez a spanyol leves a nyár legüdítőbb, legfrissítőbb levesei közé tartozik, könnyen elkészíthető, nem igényel főzést, hosszú ideig friss marad a hűtőben. Tálalhatjuk magában vagy apróra vágott hagymával, paprikával és uborkával, de tehetünk rá pirított kenyérkockát is.