Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bazsalikomos dinnyegazpacho kecskesajttal

MME MME
30 perc
egyszerű
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk (abban az esetben, ha nagy teljesítményű turmixunk van, ez a lépés elhagyható), a paprikát és a kétféle dinnyét kimagozzuk. A kígyóuborkát kisebb darabokra vágjuk.
  2. Az előkészített zöldségeket és gyümölcsöket a fokhagymával, az újhagymával, a bazsalikommal és az olajjal turmixgépbe tesszük, és öszszeturmixoljuk. Sóval, borssal és a citromlével ízesítjük, majd hűtőbe rakjuk.
  3. Tálaláskor a kenyeret megpirítjuk, a kecskesajtot rátesszük, friss bazsalikomlevelekkel díszítjük, és a hűtött leveshez kínáljuk.

LECSÓS CSIRKEMÁJ ALAKORRAL >>> 

Megjegyzés

Superfood: görögdinnye

Szupererő: A görögdinnye citrullint tartalmaz, mely egy nem esszenciális aminosav, tehát szervezetünk előállítja, de az extra bevitelnek köszönhetően csökkentheti a vérnyomást, és javítja a perifériás keringést. A likopinnak hála, a görögdinnye is a szív- és érrendszer őre, illetve szerepet játszik a prosztatadaganat megelőzésében. Bár 100 grammonkénti szénhidráttartalma
még az almáénál is kevesebb, mérsékelt fogyasztását javasoljuk.
Konyhai felhasználás: Habár a magyar termés kiváló, mégis van belőle külföldről behozott áru is, amelyet kis odafigyeléssel elkerülhetünk. Immunhiányos állapotban, vagy kisgyermek táplálásához legjobb, ha ép héjú dinnyét veszünk, és nem azt, ami már lékelt, vagy felvágva árulják. Tenyérrel megütögetve a kongás hangjából eldönthetjük, hogy érett-e a dinnye, de a kacs szárazsága is árulkodó jel lehet. Héját savanyúságként is eltehetjük.

A kecsketej kalcium-foszfor aránya előnyösebb, valamint vas- és D-vitamin-tartalma magasabb, mint a tehéntejé,
összes fehérje- és zsírmennyisége a két tejnek szinte teljesen megegyezik. A kecsketej fehérjetartalmát nagyobb arányban teszik ki a tejsavófehérjék, mint a tehéntejnek, emiatt ruházzuk fel több jó tulajdonsággal, utóbbi rovására. Mindezekből érthető, hogy bár nem mindenható, de mégis miért lehet superfood a hazai kecskesajt.

A recept Szabó Adrienn: Magyar superfood című könyvében jelent meg (BOOOK Kiadó, 2020).
Fotó: BOOOK Kiadó / Szendeff Lőrinc - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss