Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Négy éve lejárt fűszert is találtak a Balatonnál: 2 tonna élelmiszert foglalt le a Nébih

default user icon
MME
Tovább folytatja a nyári ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ezúttal a "magyar tengernél" jártak a szakemberek és megvizsgálták a vendéglátóhelyeket.

A Nébih pár héttel ezelőtt tette közzé a Tisza-tónál található vendéglátóhelyeknél végzett ellenőrzés eredményét. A hatóság közel 1300 kiló élelmiszert vont ki a forgalomból, melyeket a szabálytalanságot elkövető cégeknek és személyeknek kell megsemmisíteniük. A lefoglalt élelmiszer semmiképpen nem kerülhet vissza a forgalomba és a megsemmisítést is dokumentálni kell – tudta meg a Mindmegette nemrég a Nébih sajtóosztályától.

Az ellenőrök ezúttal a Balatonnál jártak

A Nébih nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában a turisztikai szempontból nagy jelentőségű, balatoni vendéglátóhelyek is kiemelt figyelmet kaptak. A júliusi vizsgálati eredmények alapján elmondható, a létesítmények élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek. A hatóság ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg – olvasható a hatóság közleményében.

A vizsgálatok fókuszába ‒ az éttermek ellenőrzésére jellemzően ‒ a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került.

Voltak hiányosságok a Balatonnál is

A Nébih szakemberei összességében pozitív tapasztalatokkal távoztak a balatoni vendéglátóhelyekről, és csak kisebb szabálytalanságokat találtak. Kiemelik, hogy a balatoni éttermek biztonsággal látogathatók.

Visszatérő probléma volt, hogy a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelően oldották meg, illetve előfordult, hogy a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota is kifogásolható volt. Többször előforduló hibaként említik, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, e nélkül viszont – a kiemelt járványügyi kockázat miatt – nem végezhető vendéglátó tevékenység.

Közel 2 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

Az ellenőrök nem nyomonkövethető, azaz ismeretlen eredetű, valamint lejárt minőségmegőrzésű, illetve lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is találtak egyes vendéglátóhelyeken. A kirívó esetek között említik, hogy találtak 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben és 2022-ben lejárt alapanyagot is. A jogsértő termékek összmennyisége megközelíti a 2000 kilót. A hatóság mindet kivonta a forgalomból és megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és felhasználást.

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van. A balatoni vendéglátóhelyek a jelenlegi összehangolt, kiemelt szezonális ellenőrzéseket követően is számíthatnak ‒ a folyamatos élelmiszerbiztonság érdekében tett ‒ további ellenőrzésekre is – zárul a közlemény.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss