Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lecsapott a Nébih a Tisza-tónál: közel 1300 kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból

default user icon
MME
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több mint egy héten át ellenőrizte a Tisza-tó környékén működő vendéglátóhelyeket, a vizsgálat pedig felemás eredményt hozott.

A Nébih szakemberei még június elején végeztek átfogó ellenőrzést hazánk második legnagyobb tavánál, a Tisza-tónál. A kontroll fókuszában az éttermek higiéniás állapotának vizsgálata mellett, az alapanyagok nyomonkövethetőségének, megfelelőségének, továbbá kezelésének ellenőrzése is helyet kapott – olvasható a közleményben.

Az ellenőrök a megvizsgált egységek számottevő hányadában találtak hibákat, ám ezek többsége csak kisebb hiányosság volt, a higiéniás állapotok döntően megfeleltek az elvárásoknak. A közleményben kiemelik, hogy pozitív tapasztalat volt, hogy az éttermek az allergén információkat is nagyrészt helyesen tüntették fel.

Jellemző szabálytalanság a megfelelő kézmosási feltételek hiánya, emellett több helyen előkerültek lejárt minőségmegőrzési vagy lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszerek.

Súlyos élelmiszerkockázatot jelentő hiányosságokat azonban mindössze egy helyen találtak az ellenőrök. A szakemberek többek között az alapanyagok nem megfelelő kezelése, valamint a szabálytalan szakosított tárolás kapcsán, továbbá a szennyezett főzőberendezés és készételes hűtő miatt marasztalták el a létesítményt. A hatóság elrendelte az ezen a helyen fellelt, több mint 1000 kg nem nyomonkövethető élelmiszer forgalomból való kivonását, valamint a forgalomba hozatal/felhasználás azonnali hatályú megtiltását.

A Tisza-tó környékén végzett ellenőrzés során összesen 1300 kg jogsértő terméket vontak ki a forgalomból.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek