A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és negyedeljük.
A színes paprikákat kicsumázzuk, húsukat vékony csíkokra metéljük.
A csípős paprikát kettészeljük, és a megtisztított fokhagymával együtt apróra felkockázzuk.
A hagymát szintén megpucoljuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A gombát félbe-negyedbe vágjuk.
A zöldfűszereket leöblítjük, a levélkéket lecsipkedjük a szárakról, és 4-8 bazsalikomlevél kivételével finomra vágjuk.
A mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük.
A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, és a húsdarab nagyságától függően 2,5-3 cm vastag, 4-8 szeletre vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A hússzeleteket tenyérrel kissé ellapítjuk, meghintjük sóval és durvára őrölt borssal. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és 1 evőkanál olajat, majd erős tűzön, mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük benne a hússzeleteket, azután tányérra szedjük őket.
A zsiradékban 2-3 percig fonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a csípős paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és fedő nélkül, erős tűzön 3 percig pirítjuk. Rádobjuk a színes paprikákat, paradicsomot, valamint a zöldfűszereket, és erős tűzön további 3-4 percig pirítjuk.
A gombás paprikaragut közepes méretű, csinos tűzálló tálba terítjük, a tetejére fektetjük a hússzeleteket, mindegyikre 1-2 bazsalikomlevélkét teszünk, betakarjuk mozzarellával, és megkenjük a maradék 1 kávéskanál olajjal.
A forró sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt a tetejükre nem olvad (8-10 perc), és azonnal tálaljuk.
További köretként főtt orsótésztát, petrezselymes burgonyát vagy friss, ropogós kenyeret kínálhatunk hozzá.