Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 intő jel a lángosozónál – ha ezeket tapasztalod, fordulj sarkon!

A lángos ára is drágult a tavalyihoz képest, és sokszor botlunk olyanba, ami nem is túl jó. Megmutatjuk, mire kell figyelni, hogy ne legyen kidobott pénz egy-egy balatoni ebéd.

1. Árulkodó olajszag

Természetes, hogy egy büfében, ahol sütnek lángost, ott némi olajszag is van. Azonban, ha ez túl erős, valamint égett szagú, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. Ez nemcsak az ízélményt képes elrontani, de az égett olaj a szervezetünkre káros anyagokat is tartalmaz.

2. Maradjon kellően meleg

A hideg tészta megfekszi a gyomrunkat, könnyedén okoz hasfájást. A lángost pont ezért mindig frissen kell készíteni, így ha langyosan vagy hidegen kapjuk, akkor mindig küldjük vissza. Csak olyan helyen vásároljunk, ahol frissen sütik.

3. Viseljenek kesztyűt

Alap elvárás, hogy az olyan helyeken, ahol étellel foglalkoznak, ott a dolgozók viseljenek kesztyűt. Ez alapvető higiéniai kötelesség, amit szabályok is előírnak. Ez különösen fontos, ha ugyanaz a dolgozó adja ki a lángost, mint aki elveszi a pénzt.

4. Védik a szennyeződéstől

Nagyon fontos szempont az utcai lángososoknál, hogy legyenek megfelelően felkészülve a rovarok ellen. Ne hozzunk el olyan ételt, amelyet kiraktak a pultra és esetleg már elkezdtek rászállni a legyek.

 

5. Vigyázzunk, ha ragacsos

A lángossütés nem éppen egy tiszta munka, elkerülhetetlen, hogy az olaj kispricceljen. Viszont amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az egész pult ragad, valamint az olaj már odaszáradt, akkor inkább keressünk másik helyet, hiszen ez utalhat arra, hogy nem takarítanak rendszeresen.

6. A Feltét legyen A hűtőben

Vásárlás előtt figyeljük meg, hogy a feltétek a hűtőben vannak-e. Akkor cselekszik helyesen a lángosos hely, ha egyszerre csak kevés feltét van elöl, ami gyorsan elfogy, a többi pedig a hűtőben. A nagy melegben ugyanis gyorsabban romlanak meg a termékek, pláne a sajt és a tejföl.

7. Ragyogjon a tálca

Lehetőleg olyan lángosost válasszunk, ahol az ételt egyszer használatos papírtálcán szolgálják fel. Amennyiben műanyagból van, akkor pedig legyen lefertőtlenítve és alaposan elmosogatva.


8. Csak a személyzet

Sok helyen a fokhagymát nem a személyzet teszi rá a lángosra, hanem minden vásárló saját magának. Ez abból a szempontból imponáló, hogy magunknak tudjuk kimérni, mennyit szeretnénk belőle. Azonban ez a módszer nem feltétlenül higiénikus, hiszen előfordulhat, hogy kézzel belenyúlnak, vagy ételmaradékok kerülnek a fokhagymás kencébe.

+1. Készítsük el magunk!

Természetesen a lángoson akkor tudunk a legtöbbet spórolni, ha mi magunk készítjük el. Alapvetően egy rendkívül olcsó ételről van szó, darabja csupán pár száz forintból előállítható. Nyári kerti partik alkalmával kiváló vendégváró étel, ami pénztárcakímélő is, ráadásul egyszerű elkészíteni – mutatjuk is a legjobb lángosrecepjeinket!


(Forrás: Fanny magazin)

Ezek is érdekelhetnek