Amennyiben szereti a család a gyümölcsös süteményeket, akkor ezt a barackos édességet érdemes megsütnöd az ünnepre. A mutatós desszert a gyerekeket is elvarázsolja majd, sőt akár be is vonhatod őket az elkészítésbe, például a díszítés fázisában a mandulalapokat nyugodtan rájuk bízhatod.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 5 dkg keményítő
- 3 tojás
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
A rakományhoz:
- 1 őszibarackkonzerv (16 fél barackra lesz szükség)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 6 dl tejföl
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 6 lapzselatin
- 50 dkg sárgabaracklekvár
- 5 dkg csokoládé
- 1 teáskanál szeletelt mandula
Elkészítése:
- Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot is. Ha már kemény, fényes a hab, hozzáforgatjuk a tojássárgájákat.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a keményítővel és a vaníliás pudingporral, és a habhoz dolgozzuk. Beletöltjük a kivajazott-kilisztezett formába, és 180 fokos sütőben körülbelül negyedóra alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Fél liter tejben megfőzzük a két csomag pudingport 8 dkg cukorral. Hagyjuk kihűlni, közben gyakran megkeverjük, hogy ne bőrösödjék a teteje.
- A tejfölt összekeverjük a maradék cukorral és a vaníliakivonattal, majd mindezt a hideg pudinggal. Rákenjük a kihűlt piskótára. Betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az őszibarackot leszűrjük, a levéből 10 evőkanálnyit megőrzünk. Ezt a levet összekeverjük a sárgabaracklekvárral, felforraljuk.
- A zselatint kinyomkodjuk, és kevergetve feloldjuk a forró lekvárban. Hagyjuk kicsit hűlni, de csak annyira, hogy még folyós maradjon. Ha a vaníliás tejfölös krém megdermedt, akkor ráöntjük a barackzselét, és ismét betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megszilárduljon.
- Az őszibarackokat szárazra töröljük, és szép sorban rárakjuk a még nem teljesen megszilárdult zselét a tetejére. A csokit megolvasztjuk, kis zacskóba öntjük, szemet és csíkokat rajzolunk vele a barackok hátára. Végül hegyes, éles késsel két kis bemetszést ejtünk a barackokon, és szárnyakként mandulalapokat állítunk bele.
(Borítókép: Vidék íze magazin)