Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pár nap és indul a kötelező akciózás a boltokban: itt van minden, amit tudnod kell róla!

Az élelmiszerüzleteknek kötelező heti akciókat kell bevezetniük az alapvető élelmiszerekre. Mutatjuk a részleteket!

Az árstopok mellett újabb intézkedéssel próbálja a kormány mérsékelni a termékek árait, ezért arra kötelezik az élelmiszerboltokat és webáruházakat, hogy hirdessenek heti akciókat. A boltokban húsz termékkategóriából egy-egy árucikket kell majd minden héten olcsóbban kínálniuk június 1-től. De hogy pontosan melyek lesznek ezek a termékek és hogyan találjuk meg a kötelezően akciós árukat, az kiderül a Fanny magazin anyagából.

1. Hol lesznek várhatóak?

A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. Az új szabályok azokra a kereskedőkre vonatkoznak, akik a TEÁOR szerinti „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytatnak, és a nettó árbevételük 2021-ben meghaladta az 1 milliárd forintot.

2. Online is rendelhetünk

Jó hír, hogy a rendelet nemcsak az üzletre vagy bevásárlóközpontra, hanem a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed. Ez azt jelenti, hogy kötelező akciókat kell tartaniuk a házhoz szállítást végző cégeknek is, így az online rendelt élelmiszerek között is lesznek kötelezően leárazott termékek.

3. Csütörtöktől szerdáig

A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart, vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra.

4. Kategóriába sorolva

Az alapvető élelmiszereket 20 termékkategóriába sorolták, amiből hetente mindig lennie kell legalább egy akciós terméknek. Ezek többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítőik; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek; fűszerek; ételízesítők.

5. Élesedik a verseny

A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként egy terméket legalább 10 százalékkal olcsóbban adni, az elmúlt harminc nap legalacsonyabb árához képest.

6. Polcok feltöltve!

Azért, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen, a kereskedő az akciós időszakban az érintett termékből köteles megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani.

7. Marad az árstop

Jó hír, hogy az élelmiszerárstop június 30-ig továbbra is érvényben marad a nyolc kulcstermékre, többek között a tejre, tojásra, cukorra, lisztre, étolajra és a többire, így az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre.

8. Nézzük az akciós újságot

Az aktuális kedvezményezett árú termékek listáját a vásárlók az üzletek bejáratánál kifüggesztve találják meg, valamint az akciós reklámújságokból és az üzlet online felületén tájékozódhatnak róluk.

9. Durva bírság jár

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot vonhat maga után.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss