Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek lesznek a kötelezően akciós termékek: megjelentek a részletek

default user icon
MME
Az árstop után újabb intézkedéssel szeretné mérsékelni a termékek árát a magyar kormány, ezért rendeletben kötelezi a boltokat, hogy hirdessenek heti akciókat bizonyos termékekre.

A kötelező bolti akcióról szóló kormányrendelet pénteken vált elérhetővé, és a szövegezésből kiderül, hogy a kereskedők június 1. és szeptember 30. között kötelesek lesznek bevezetni az árcsökkentést a meghatározott húsz termékkategóriában.

Mettől meddig tart majd az akciós időszak?

A boltok június 1-től kötelesek lesznek hetente ismétlődő jelleggel, minden héten csütörtökön 0 órától a következő hét szerda 24 óráig akciós áron kínálni az általuk kiválasztott termékeket.

Sok bolt – többek között az Aldi – már eddig is ilyen időintervallumban kínálta a heti akciós árucikkeket. A boltoknak lehetőségük van június és szeptember között háromszor saját akciós időszakot hirdetni, melyek hossza egybefüggően 168 óra, azaz hét nap lehet.

Mely boltok kötelesek heti akciót hirdetni?

Minden olyan kereskedő, akinek a főtevékenysége az „Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem", illetve a nettó árbevétele a 2021. évben meghaladta az egymilliárd forintot. Ennek értelmében a legnagyobb szupermarketekben és diszkontláncokban találkozhatunk majd a kötelezően akciós termékekkel. A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett kiterjed a csomagküldő kereskedelemre is.

Mennyivel csökken a kötelezően akciós termékek ára?

A kereskedők kötelesek a meghatározott húsz termékkategóriából kategóriánként legalább egy terméket az akciózást megelőző 30 napban, a kereskedő által alkalmazott legkedvezőbb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább 10 százalékkal alacsonyabb áron értékesíteni.

A boltokat kötelezik arra is, hogy az árcsökkentés tényét és mértékét is feltüntessék, azonban nem számít bele a legalacsonyabb árba, ha egy terméket azért kínáltak olcsóbban, mert 72 órán belül lejárt annak a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje.

Mikor nem köteles egy kereskedő a kötelező árcsökkentés alkalmazására?

A rendelet értelmében előfordulhat, hogy egy kereskedőnek nem kell alkalmaznia a kötelező, heti bolti akciót egy vagy több termékkategória esetében. Ez akkor fordulhat elő, ha a rendelet kihirdetésének napján nem forgalmaz legalább 5 különböző terméket az adott akcióköteles termékkategóriában.

Melyek az akcióköteles termékkategóriák?

1. Baromfihús
2. Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek
3. Hal, halkonzerv
4. Húskészítmények
5. Tej, tejföl és helyettesítői
6. Joghurt és egyéb savanyított készítmények
7. Egyéb tejtermék
8. Sajt
9. Vaj, margarin és készítményei
10. Egyéb zsiradékok (növényi és állati)
11. Kenyér
12. Péksütemények
13. Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák
14. Liszt, cukor, tartósított lisztesáru
15. Friss zöldség
16. Friss gyümölcs
17. Gyümölcs-, zöldséglé
18. Készételek, fűszerek, ételízesítők
19. Kávé, tea
20. Ásványvizek és üdítőitalok

A boltokat a rendelet kötelezi arra is, hogy biztosítsák a vásárlók folyamatos kiszolgálását, azaz nem léphet fel hiány a kötelezően akciózott termékekből. Ezeket az akciókat ráadásul a szórólapokban, online újságokban és a honlapon is fel kell tüntetni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek