Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog a konyhában, amit muszáj citromlével tisztítanod

default user icon
MME
A citrom egy fantasztikus alapanyag a konyhában: élénk ízt, kellemes savasságot ad a salátáknak, desszerteknek, húsoknak. Emellett pedig kiváló tisztításra is, az egyik legjobb környezetbarát, természetes tisztítószer.

A citrom tehát nemcsak finom gyümölcs, hanem nagyszerű és természetbarát tisztítószer, friss, intenzív illattal. Takarításhoz használhatunk friss citromot vagy akár palackozott citromlevet is – bár kétségtelenül az előbbivel hatékonyabb a tisztítás.

Íme, néhány tipp, hogy mit tisztíthatunk meg a konyhában citrommal!

Vágódeszka

A citrom kiválóan eltávolítja a fokhagyma és a vörös hagyma szagát a műanyag és a fa vágódeszkáról is, illetve a foltokat is halványítja. Szórjunk sót a deszkára, majd egy félbevágott citrommal dörzsöljük át. Hagyjuk néhány percig állni, majd bő vízzel öblítsük le.

Szemétgyűjtő

A kuka tisztításra és szagtalanítására is kiválóan alkalmas a citrom: a citromléhez adjunk szódabikarbónát, és a keverékkel dörzsöljük át a kukát kívül és belül is.

Edények, serpenyők

A zsíros edények tisztításához a legjobb a durva só és citrom kombinációja. Egy csipetnyi sót és pár csepp citromlevet teszünk az edénybe, majd egy fél citrommal átdörzsöljük. Hagyjuk állni öt percig – amíg a citromsav dolgozik –, majd letöröljük és leöblítjük. (Egyébként ezt a citromos-sós pasztát a szokásos mosogatószeres mosogatás előtt is használhatjuk.)

Mikrohullámú sütő

Az ételszagok és a zsírfoltok könnyedén eltávolíthatók citromos víz segítségével: egyszerűen tegyünk egy mikrózható edénybe vizet és tegyünk bele egy felszeletelt citromot. Magas fokozaton melegítsük néhány percig, hagyjuk állni, majd nyissuk ki a mikró ajtaját és töröljük le egy tiszta ronggyal vagy szivaccsal a sütő belsejét.

Műanyag edények

Egy félbevágott citrommal dörzsöljük át a műanyag edények, dobozok belsejét vagy öntsünk bele friss vagy palackozott citromlevet. Hagyjuk állni a citromlevet kb. 5 percig, majd öblítsük le vízzel. Makacs foltok esetén adjunk a citromhoz szódabikarbónát is, és hagyjuk állni akár egy éjszakán át.

Hűtőszekrény

A hűtőszekrény szagtalanításához tegyünk szódabikarbónát és friss vagy palackozott citromlevet egy üvegedénybe, és hagyjuk a keveréket kb. 1 hétig állni a hűtőben. A szódabikarbóna segít felszívni a szagokat, a citromtól pedig fantasztikus illat lesz a hűtőszekrényben.

Tűzhely és mosogató

Az ételmaradékos, zsíros mosogatók és tűzhelyek tisztításához készítsünk pasztát 1/2 csésze szódabikarbóna, 1/4 csésze folyékony kasztíliai szappan és 1 evőkanál citromlé felhasználásával. Egyszerűen dörzsöljük a pasztát a főzőlapra vagy a mosogatóba egy szivacs segítségével, majd öblítsük le bő vízzel.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss