Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Mindmegette
Régi ízek, régi emlékek. Nemcsak az illatok, hanem az ízek is képesek időutazásra vinni az embert. Sokan vannak, akik azonnal visszarepülnek az időben negyven vagy ötven évet, amint megkóstolják az igazi paradicsomlevet, vagy meghallják azt, hogy TV linzer.
Bizonyára veled is előfordult már, hogy csak bevásárlás után vetted észre, hogy lejárt a megvásárolt termék szavatossága, vagy éppen egyéb fogyasztóvédelmi probléma merült fel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta, mit tehetsz ilyen esetben.
MME
Amióta egyre magasabbra szökik az olívaolaj ára, sokan választják a termék kéz alóli megvételét. Tehát fontos leszögezni, hogy ez a jelenség elsősorban nem a bolti vagy éttermi vásárlásokra jellemző.
Sokan rendelkeznek SZÉP-kártyával, mellyel vendéglátóhelyeken, szállodákban és sok más mellett idén az élelmiszerüzletekben is lehetett fizetni. A kormány ugyanis engedélyezte, hogy a SZÉP-kártyán tárolt összeget hidegélelemre is elkölthessék a magyarok.
Stern Ágnes
Az étkezésünk bizony a korunkra is hatással van. Természetesen itt nem az évekre gondolunk, hanem arra, hogy a táplálkozásunkból kifolyólag mennyi idősnek is nézünk ki valójában. Következő felsorolásunkban olyan ételeket hoztunk, melyeknek a bőr és a szervezet öregedésén túl más negatív hatásuk is van. Nézzük, mit nem tanácsos enni, ha nem akarunk idő előtt ráncosak, vitaminhiányosak lenni.
Gyermekkorunkban mindig azt tanították, hogy lehetőleg minden ételt – zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat stb. – mossunk meg felhasználás és/vagy fogyasztás előtt. Ám vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk, mert elszaporodnak rajta a baktériumok, vagy veszítenek minőségükből.
Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű élelmiszer-pazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel, így a spórolás is jobban megvalósítható lenne.
Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat? Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szobahőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására - annak ellenére, hogy tejtermék. Persze, vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani!
Mindannyian félünk valamitől, ám vannak, akik számára a mindennapi létet, sőt a munkavégzést is lehetetlenné teszi, annyira retteg valamitől. A félelem tárgya pedig bármi lehet: a tömegtől kezdve a szűk helyeken és a pókokon át egészen az élelmiszerekig.
Nincs gyors és biztos megoldás, de néhány étel segít legyőzni a puffadást, csökkenti az étvágyat, és javítja az anyagcserét.
Egyre több termék csomagolásán jelennek meg új ábrák, melyek segíthetnek eligazodni a vásárlóknak abban, hogy melyek az egészséges élelmiszerek, és melyek fogyasztásában érdemes mértéket tartani.
Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Elég megfogadnod a tanácsainkat ahhoz, hogy a nagy melegben elkerüld az ételmérgezést, és a nyárból csak a vidám, önfeledt pillanatokra emlékezz.
Nincs is annál rosszabb érzés, mint mikor ki kell dobni a megromlott ételt, a penészes gyümölcsöket vagy zöldségeket. Ha betartasz néhány alapszabályt és odafigyelsz a szokásaidra, akkor drasztikusan lecsökkentheted a háztartásodban az élelmiszer-hulladék mennyiségét.
Ha nyaraláskor inkább egy lakás vagy ház nyújtotta függetlenséget választod a szállodák kényelme helyett, valószínűleg főzni is fogsz a pihenés alatt. Ezeknek a bérleményeknek a „csodája”, hogy a konyhaszekrényben mindig megbújik némi maradék, amit az előző lakók hagytak ott.
Fanny magazin
Egy hűtőtáska minden családban kötelező darab. Jól jön, ha strandolunk, kempingezünk, túrázunk vagy egyszerűen csak a nagy melegben városi sétára indulunk, és szeretnék a harapnivalókat és az italokat biztonságosan, hidegen tárolni.