Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Érdekességek

Nagyon válogatnak a magyarok a boltban, ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket már meg se veszik

Senior,Woman,At,The,Supermarket,Choosing,Raw,Vegetables,,Holding,In
Fotó: Lucigerma / © Shutterstock
Egy friss felmérés szerint nőtt hazánkban az élelmiszer-pazarlás, és rengeteg készétel, pékáru, zöldség és gyümölcs végzi a szemétben. A pazarlás egyik oka, hogy a magyarok szerint csak a szép, hibátlan zöldség és gyümölcs lehet finom, így ami furcsa alakú, vagy picit sérült, azt már meg sem veszik, vagy a kukába dobják.

A Nébih legfrissebb adatai szerint nőtt hazánkban az élelmiszer-pazarlás és 2023-ban fejenként 62 kiló ételt dobtunk a kukába. Ez közel két kilóval több, mint az egy évvel korábbi adat, és a leggyakrabban a készételek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök végzik a szemétben. A probléma nem elsősorban a keletkező hulladék mennyiségével van, hanem azzal, hogy ennek a szemétnek egy jelentős részét olyan ételek, élelmiszerek teszik ki, melyek megmenthetők lettek volna.

A fonnyadt répákat ne dobjuk ki, ugyanis könnyen újra ropogóssá varázsolhatjuk /Fotó: Shutterstock
A fonnyadt répákat ne dobjuk ki, ugyanis könnyen újra ropogóssá varázsolhatjuk
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Négyből három magyar szerint csak a hibátlan gyümölcs a finom

Az élelmiszer-pazarlás kapcsán készített felmérést a STADA is, melyből azt a meglepő eredményt olvasták ki, hogy a magyarok háromnegyede szerint csak az a zöldség és gyümölcs a finom, ami hibátlan. Ez azt jelenti, hogy a magyar vásárlók meg sem veszik a boltban azt az élelmiszert, ami picit is hibásnak tűnik vagy furcsa az alakja, és az otthon tárolt, de már megfonnyadt, megszáradt zöldségeket, picit megbarnult gyümölcsöket már nem is használják fel.

A felmérésből kiderült, hogy minden tizedik magyar kidob élelmiszert, további közel hetven százaléka a válaszadóknak pedig alkalmanként. A nők jobban odafigyelnek az élelmiszer-pazarlás elkerülésére, de körükben is csak minden negyedik válaszolta azt, hogy sosem dob ki ételt.

Tippek élelmiszer-pazarlás ellen

Meglepően egyszerűen le tudjuk csökkenteni a kukába kerülő ételek, élelmiszerek mennyiségét. Ha étkezési tervet készítünk, azaz megtervezzük a heti menüt, akár csak nagy vonalakban is, könnyebb összeállítani a bevásárlólistát, és csak olyan alapanyagokat fogunk venni, amiket biztosan fel is használunk. Bevásárlás előtt érdemes ellenőrizni a konyhaszekrényt, a kamrát és a hűtőt, hogy megnézzük, miből mennyi van otthon, így elkerülhetjük a túlhalmozást. Szintén jó tanács, hogy ne menjünk éhesen vásárolni, keressük a friss és szezonális alapanyagokat, illetve bátran fagyasszuk le a húsokat, zöldségeket, sőt akár a kész ételeket is!

Fonnyadt répa megmentése

A sárgarépa az egyik olyan zöldség, ami hamar megfonnyad, és olyankor már nem friss, nem ropogós, így sokan a kukába dobják. A fonnyadt répát azonban meg lehet menteni, hiszen nem megromlott, csak vizet vesztett, így elég ha vízbe tesszük és hagyjuk állni legalább egy napig. Ezt alkalmazhatjuk a petrezselyemgyökér esetében is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.