Előkészítés: A narancsot és a citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, héjukból 4-5 kisujjnyi csíkot levágunk. Mindkettő levét kinyomjuk és átszűrjük. A körtéket megmossuk, és ügyelve, hogy a száruk épségben maradjon, vékonyan meghámozzuk őket, bedörzsöljük a citromlével.
Elkészítés: Akkora edényben, hogy a körték éppen csak elférjenek benne, összeforraljuk a fehérbort és fél liter vizet a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, valamint a narancs- és citromhéjcsíkokkal. Beletesszük a körtéket, fedő alatt 10 percig főzzük, majd a lében hagyjuk kihűlni, és tálalásig hidegen tartjuk. A mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, és azonnal lapos tányérra csúsztatjuk (hogy túl ne piruljon, mert keserű lesz), hagyjuk kihűlni. A mártáshoz az áfonyadzsemet felforrósítjuk a borral/ribizlilével, szitakanálban áttörjük, felforraljuk. A narancs levét simára keverjük a pudingporral, az áfonyás öntethez adjuk, és éppen csak sűrűsödésig főzzük, melegen tartjuk. A körtéket lecsepegtetjük, aljukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek, és sűrűn megtűzdeljük őket a mandulacsíkokkal. Egy nagyobb vagy négy kistányérra simítjuk az áfonyamártást, és a közepébe ültetjük a körtéket. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre