Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus mézes krémes

MME MME
> 90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • 5 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 ek tej
  • 6 dkg méz
  • A krémhez:
  • 3 db tojás sárgája
  • 3 ek vaníliás cukor
  • 3 ek liszt
  • 5,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 ek rum
  • 4 ek tej
  • 1 ek rum
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

  1. A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és pár percig kavargatva hűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Három cipóba osztjuk, és még melegen késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral borított 30x34-es sütőlapon, vagy egy  tepsi hátán,180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük. Aranybarna színűre kell sülnie, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
  2. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és a tejet. Jól kikeverjük, és kis lángon, sűrű, sima krémet főzünk belőle. Végül hagyjuk kihűlni.
  3. Amíg a krém hűl, addig a vajat kikeverjük a porcukorral, és a rummal. A krémhez keverjük a tojássárgából főzött krémet. Jól kidolgozva fényes, selymes krémet kapunk. 
  4. A megsütött mézes lapokat megkenjük a 4 evőkanál tejben elkevert  rummal, hogy ne kelljen egy napot várni, hogy megpuhuljon a sütemény, majd a krémmel megkenjük, és egymásra rétegezzük őket.
  5. Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét a vajjal, majd a sütemény tetejére kenjük, ha kihűlt, hűtőbe tesszük, és tálalásig ott tároljuk.

NARANCSOS MÉZES-KRÉMES SZELET >>> 

MÉZES-MÁKOS SZELET >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss