Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lejárt tejszínt és jelöletlen húsokat találtak a Jamie Oliver éttermét ellátó konyhában

Egy sor szabálytalanságot találtak a hatóságok annak a konyhának az ellenőrzésénél, amely többek között Jamie Oliver budapesti éttermét is ellátja.

Egy sor szabálytalanságot találtak a hatóságok annak a konyhának az ellenőrzésénél, amely többek között a Jamie's Italiant is ellátja - derül ki a Hvg.hu birtokába került jegyzőkönyből. 

A Zsidai család tulajdonában lévő üzemben többkilónyi lejárt tejszínt, jelöletlen termékeket és "ömlesztve tárolt" húsokat találtak a hűtőben. A Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyháján, a Budai Vár szívében továbbá olyan szabálytalanságok kerültek fel a hatósági ellenőrzés során készült jegyzőkönyvbe, mint az erre szolgáló mosogató helyett egy kézmosóban elmosogatott edények, lábpedál nélküli (azaz csak kézzel nyitható) szemetesek és rossz hőmérsékletre beállított hűtők. 

A cukrászat hűtőjében talált nagy mennyiségű, több hete lejárt tejszínt a hatóság azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, továbbá megtiltották azt is, hogy a Zsidai Group konyhájából nyers húsokat és alapanyagokat szállítsanak ki, ez ugyanis "eltér a bejelentett tevékenységi körüktől".

Ezen felül "jelöletlen vákumozott termékek" is előkerültek a húsos és zöldséges hűtőből egyaránt, valamint olyan kiszállításra váró termékek, amelyekről hiányzott az EU-szabályozásnak megfelelő, kötelezően előírt allergének feltüntése. 

A többek között a Jamie Oliver budapesti éttermét is ellátó Zsidai Group konyhájára 1,25 millió forintos bírságot szabtak ki, a működésüket azonban nem függesztették fel. Zsidaiék szerint a kiszabott bírság nem jogerős, hiszen a konyha még "részben fejlesztés alatt áll", így a feltehetően később sorra kerülő utóellenőrzésekig igyekeznek küszöbölni a hibákat, hiszen "minden tekintetben meg kívánnak felelni az irányadó jogszabályoknak" - közölték a lappal.

Update: íme a Zsidai group válasza

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH vizsgálat megállapításait.

Folyamatos hatósági egyeztetés, ellenőrzések

2016. eleje óta folyamatosan egyeztettünk a szakhatóságokkal, köztük a NÉBIH-hel a Budapest I.kerület Táncsics Mihály utca 25-ben található báziskonyha tervezése és kivitelezése során.

Még a próbaüzem megkezdése előtt, június 9-én a Zsidai Csoport maga kért egy külön NÉBIH ellenőrzést. A HAACP hiányát – amelyet a NÉBIH kifogásolt - még abban a hónapban, júniusban pótoltuk.

A NÉBIH működésünket június végén, a vizsgálat lezárásaként szabályosnak minősítette. Június 28-án megérkezett a NÉBIH igazolás a június 9-én történt ellenőrzés nyomán: bejelentési kötelezettséget teljesítettük, az igazolás határozatlan időre szól. Ezzel visszaigazolásra került, hogy a termelő bázisunk NÉBIH szempontjából szabályosan került kialakításra és működhet.

Ezt megelőzően emailben bemutattuk a munkavállalói szakképesítést igazoló bizonyítványokat (június 13-án) és folyamatosan egyeztettünk konyhatechnológiai szakemberekkel és a NÉBIH hatósági állatorvosaival is.

Október 5-én előre be nem jelentett ellenőrzésre került sor, amelyben az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent rendben talált.

Hangsúlyozzuk, hogy a NÉBIH határozata nem jogerős.

A Zsidai Group a NÉBIH nem jogerős határozatát 2016. november 16-án megfellebbezte. A Zsidai Group álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja.

A Zsidai Group az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést.

A NÉBIH vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltunk a NÉBIH által felvetett mozzanatokra:

„Ömlesztett húsok”: A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.

Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.

6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra.

Pontosan: 2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk.

A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;

Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.

Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.

Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.

Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.

Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.

Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.

Határozat, benne több mint 1,2 millió forintos bírság: A nem jogerős határozatot november 16-én megfellebbeztük és azt a hivatal november 21-én át is vette, így a HVG cikk állítása - mely szerint a kormányhivatalhoz a fellebbezésünk nem érkezett meg - valótlan.

VIGYÁZZ, NE EDD MEG! MŰANYAGDARABOKAT TALÁLT A NÉBIH 3 GYÜMÖLCSKOMPÓTBAN >>> 
VIDEÓ: EZT A GUSZTUSTALAN PÉKSÉGET ZÁRTA BE A NÉBIH BUDAPESTEN >>> 
ÉTVÁGYGERJESZTŐ LÁTVÁNY: ÍME AZ 500 MÉTER HOSSZÚ PIZZA! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss