Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a diétás szilvás gombóc, melyből büntetlenül lehet falatozni

default user icon
MME
Már javában tart a szilva szezonja, és ebből a mesésen édes gyümölcsből szinte bármi elkészíthető. A szilvából lehet lekvár, befőtt, tehetjük bármilyen süteménybe, és persze pálinka alapja is lehet... Ha azonban szeretnénk egy picit visszafogni a kalóriákat, akkor a diétás szilvás gombóc a tökéletes választás!

A klasszikus szilvás gombóc tésztáját a burgonya teszi ízletessé és sajnos kalóriabombává, nem beszélve arról, hogy a külsejére kerülő pirított zsemlemorzsa és a porcukor is mennyit dob a nemkívánatos számokon. Szerencsére ma már bármelyik édesség elkészíthető mentesen vagy legalábbis lightos verzióban, melyek íze szinte ugyanolyan, mint a hagyományos változatoké. A diétás szilvás gombóc is ilyen, ráadásul krumpli sem kell bele, mégis varázslatos lesz a végeredmény.

Így készül a diétás szilvás gombóc

A diétás szilvás gombóc tésztáját a főtt burgonya helyett a túró lágyítja, mely már csak azért is jobb választás, mivel nem extra szénhidrátot, hanem plusz fehérjét ad az édességhez. Tovább "diétásíthatjuk" a gombócot, ha szénhidrátcsökkentett lisztet használunk, valamint a cukrot is lecseréljük valamelyik kalóriaszegény édesítőszerre, végül pedig pirított zsemlemorzsa helyett forgathatjuk mákba vagy darált dióba, mandulába is – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

A diétás szilvás gombóc hozzávalói:

  • 250 gramm túró
  • 10 dkg bármilyen diétás vagy szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 tojássárgája
  • 20 gramm vaj
  • 10-15 db szilva
  • 1 tk. édesítőszer
  • fahéj
  • csipet só

Prézlihez:

  • 1-2 tk. vaj
  • 1 csészényi darált dió vagy mák

Elkészítés:

  1. Előkészítjük a szilvákat. A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk, a magok helyére pedig fahéjas kockacukrot vagy fahéjjal elkevert édesítőszert szórunk.
  2. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát kinyútjuk. A tésztából négyzeteket vágunk, majd ráhelyezzük a cukros/édesítőszeres szilvákat. A szilvákat beletölthetjük egészben vagy félbe vágba is. A tésztakocka széleit behajtjuk és a tenyerünkkel gombócokat formázunk.
  3. Forrásban lévő sós vízbe tesszük a gombócokat, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük őket, hogy a szilva megfőjön benne.
  4. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, az őrölt diót vagy a mákot, majd a kifőtt, lecsöpögtetett gombócokat megforgatjuk ebben a morzsában. Fahéjas, édes tejföllel tálaljuk.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss